in

POREČ/UMAG: Obećali im nasljedstvo, pa ostali bez više tisuća eura

Ilustracija MUP

Policijski službenici istražuju dva slučaja u kojima je osobama obećano nasljedstvo te su one, u uvjerenju da će dobiti novac, plaćale troškove nepoznatim osobama.

Umaškoj policiji javila se 68-godišnja slovenska državljanka koja je podnijela prijavu protiv osobe koja joj se u veljači putem interneta predstavila kao španjolski državljanin, a koji joj je obećao nasljedstvo od preko milijun eura. Ženi je rekao da samo treba uplatiti troškove prijenosa novca od više tisuća eura, što je ona i učinila. Muškarac joj se nakon toga javio da se novac nalazi u danskoj banci i da treba uplatiti još nekoliko tisuća eura kako bi joj se novac prebacio na tekući račun. Žena je tada posumnjala da se radi o prijevari te je događaj prijavila policiji.

Drugi slučaj zabilježen je na porečkom području pa se tako policijskim službenicima javio 31-godišnjak kojem je nepoznata osoba putem elektroničke pošte obećala da će postati nasljednik jedne žene u Francuskoj ako joj financijski potpomogne. Muškarac je tako u proteklih godinu dana uplatio više desetaka tisuća kuna, a nepoznata osoba nastavila ga je tražiti novac i prijetiti mu, govoreći da ne može odustati od plaćanja jer je preuzeo obvezu prema bolesnoj ženi.

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti oba događaja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da ne daju olako svoj novac nepoznatim osobama. Ukoliko vam se netko javi i nudi vam nasljedstvo, najvjerojatnije se radi o prijevari jer vjerojatnost da ste od svih ljudi na svijetu upravo vi naslijedili nečiji novac je gotovo nevjerojatna. Također savjetujemo da o navedenom upozorite i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.

U nastavku je primjer jedne takve poruke o nasljedstvu, a više o sličnim oblicima prijevara možete pročitati na stranici Ravnateljstva policije u dijelu o računalnoj sigurnosti.

Izvor Policijska uprava istarska

Obrtnička komora poziva inspekciju radi prodavača “na crno”

lisice mup policija

TAR: Uhićen 47-godišnjak jer je vozio s 2,40 promila i bez vozačke