in

Prevaren: Ostao bez više stotina tisuća kuna jer je htio podići kredit putem mobilnih aplikacija

Ilustracija - Foto Nathan Dumlao za Unsplash

Pulska policija je zaprimila prijavu od 76-godišnjeg slovenskog državljanina da je prevaren za nekoliko stotina tisuća kuna.

Muškarac je prijavio da ga je od 1. travnja do 17. studenoga, putem raznih mobilnih aplikacija, kontaktiralo više nepoznatih osoba koje su mu nudile kredit u iznosu od 50.000 eura. Ne bi li dobio kredit, 76-godišnjak je na razne račune uplaćivao administrativne troškove i razne naknade te je tako uplatio nekoliko stotina tisuća kuna.

Kako novac nikad nije dobio, muškarac je posumnjao da je prevaren te je događaj prijavio policiji. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja te tragaju za nepoznatim počiniteljem.

Policija poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima. 

Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen. 

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.

Puknuo cjevovod u Kosinožićima

sveti mauro misa bazilika ilustracija

Poreč obilježava sv. Maura – Dodjela nagrada, razgled Eufrazijane, izložba u Varvarima, promocija knjige…