in

Prevarom ušla 92-godišnjakinji u stan i pokrala je

Ilustracija

Pulska je policija zaprimila prijavu 92-godišnje žene kojoj je u stan na prijevaru ušla nepoznata ženska osoba i otuđila joj više tisuća kuna.

U utorak, 11. svibnja oko 10.30 sati, u stan u Ulici Ljudevita Posavskog u Puli došla je nepoznata žena srednjih godina koja je starici rekla kako ju je poslao liječnik te joj je ponudila masažu. Za vrijeme dok ju je masirala žena je pokušala starici prodati masažer za nekoliko tisuća kuna, no starica je to odbila. Kada je žena napustila njen dom, 92-godišnjakinja je shvatila kako joj nedostaje više tisuća kuna, a novac se nalazio upravo u prostoriji u kojoj ju je žena masirala. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom.

Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica ili kao službene osobe ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete ili ih naveli da kupe neke proizvode.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
  • budite sumnjičavi
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

 
Budite oprezni, ne puštajte neznance u svoj dom i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

POREČ: U „Gradu prijatelju ženskog poduzetništva“ poduzetnicama 20 posto veći iznos potpore i olakšice za djecu

Europa se sprema za početak turističke sezone