in

Prijavljen zbog izlova morskih krastavaca

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Djelatnici Pomorske i aerodromske policije Pula jučer su oko 22.30 sati na plovilu u Uvali Rupine kod Peroja zatekli 66-godišnjaka koji je kod sebe posjedovao 1.680 grama morskih trpova koje je prethodno protuzakonito izlovio.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode protiv muškarca je nadležnom sudu podnijet optužni prijedlog, objavila je istarska policija 12. srpnja 2022.

Morski krastavci ili trpovi najnoviji su hit na svjetskom tržištu. Cijene su mu otišle u nebo pa kilogram košta i po 3000 dolara odnosno 20.000 kuna. Zemlje od Japana do Brazila počele su ga brati kako bi što više zaradile.

– Oni su prilično čudne životinje. Nemaju udove, nemaju oči. Imaju usta, a između njih imaju anus i čitav gomilu organa – priča Steven Purcell, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za morske krastavce za Business Insider.

Ove vanzemaljske životinje stoljećima su cijenjene kao delikatesa u Aziji, gdje bi najbogatija klasa morske krastavce jela kao hranjivu poslasticu bogatu proteinima. Ali tek je 1980-ih potražnja eksplodirala. Rastuća srednja klasa u Kini značila je da si više ljudi može priuštiti luksuz. Danas se obično suše i pakiraju u ukrasne kutije, zatim daju kao pokloni i služe u posebnim prilikama. Dakle, što izgledaju neobičnije, to bolje. I skuplje.

Cijeli članak pročitajte na portalu Morski.hr na linku https://morski.hr/2021/10/03/sve-veca-potraznja-za-delikatesom-zbog-koje-ronioci-gube-zivote-2/

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Turisti pokradeni na plaži. MUP šalje apel

Gradska palača - Foto Grad Poreč

POREČ: Raspisan javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima