in

Prijavljen zbog utaje poreza, prijevare, krivotvorenja službenih dokumenata…

Foto MUP - Ilustracija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 50-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela utaja poreza ili carine, krivotvorenje isprave, povreda tuđih prava te dva kaznena djela prijevare.
 
Muškarca se sumnjiči da je, kao raniji vlasnik i odgovorna osoba dva trgovačka društva iz Pule, od 2018. do 2020. godine obavljao djelatnost pružanja vulkanizerskih usluga, iako je znao da su trgovačka društva brisana iz sudskog registra. Pri tome je, u namjeri da kupcima lažno prikaže da se radi o legalnom poslovnom odnosu temeljem kojega će moći izvršiti odbitak pretporeza po ulaznim računima, izradio 40 lažnih isprava, odnosno računa koje su kupci platili. Na taj je način, kao fizička osoba, ostvario prihode obavljanjem djelatnosti koja nije prijavljena poreznom tijelu te je utajio porez za više od 38 tisuća kuna.
 
Osumnjičeni je trgovačka društva doveo do zaduženosti ne bi li osujetio namirenje tražbine 47-godišnjeg vjerovnika te je nakon brisanja tih poslovnih subjekata iz sudskog registra nastavio obavljati gospodarsku djelatnost vulkanizera na način da je od kupaca, odnosno korisnika usluga, obavljao naplatu u gotovini. Primitke nije evidentirao, s ciljem da sakrije svoja vlastita primanja, odnosno ukupnu imovinu te je tako onemogućio vjerovnika u naplati potraživanja od najmanje 68 tisuća kuna.
 
Osumnjičenog se također tereti da je tijekom 2020. godine preuzeo narudžbe za pneumatike za dva motorna vozila, za što je unaprijed od kupaca primio novac te je izdao račune naslovljene na jedno od trgovačkih društava, iako je znao da je društvo uslijed provedenog stečajnog postupka brisano iz sudskog registra. Potom je održavao 66-godišnjaka i 43-godišnjaka u zabludi, uvjeravajući ih da će im vratiti novac koji su mu dali, no to nije učinio.
 
Ukupna protupravna korist koju je osumnjičeni stekao procjenjuje se na oko 115 tisuća kuna te je protiv 50-godišnjaka podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, priopćila je istarska policija.

prvi maj 2018 vižinada

Proslava Praznika rada u Vižinadi – Pučka fešta, eko akcija, pješačenje, turnir u briškuli…

policija akcija kontrole prometa brzina prometna dozvola

Uhićen zbog niza prometnih prekršaja – Vozio iako mu je vozačka ukinuta