in

Prijavljena zbog povrede djetetovih prava – Ostavila bebu u autu, spasio je građanin koji je pozvao policiju

Foto MUP

Policija zahvaljuje građaninu koji je ispravno postupio i odmah obavijestio policiju kada je primijetio dijete u zatvorenom vozilu

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjom državljankom Sjeverne Makedonije zbog sumnje da je počinila kazneno djelo povreda djetetovih prava.

Policija je utvrdila kako je 28-godišnjakinja 12. srpnja u Marulićevoj ulici u Puli u zaključanom automobilu BMW, riječke registracijske oznake, ostavila dijete samo oko 15 minuta, čime je grubo povrijedila djetetova prava. Dijete je u zaključanom automobilu oko 14 sati primijetio građanin koji je pozvao policiju te je na mjesto događaja odmah pristigla policijska službenica.

Policijska službenica uspjela je otvoriti vrata tako da je provukla ruku kroz prozor koji je bio djelomično otvoren te je izvadila dijete iz vozila. Zbog izloženosti visokim temperaturama u zatvorenom prostoru, djetetu je pružena liječnička pomoć, nakon čega je otpušteno iz pulske bolnice.

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakinjom te će protiv osumnjičene podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska zahvaljuje građaninu koji je ispravno postupio i odmah obavijestio policiju kada je primijetio dijete u zatvorenom vozilu. Ukoliko se i sami nađete u sličnoj situaciji, nazovite policiju na broj 192 kako bi policijski službenici u što kraćem roku izašli na mjesto dojave i poduzeli potrebne radnje u cilju zaštite života i zdravlja djeteta.

Podsjećamo roditelje i sve one koji brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice tako da ne ostavljaju djecu samu u zatvorenim vozilima.

Kako bi se izbjeglo nenamjerno ostavljanje djece u vozilima, predlažemo osvješćivanje automatskih radnji kojima smo skloni kroz svakodnevnu rutinu:

  • uvježbavajte ”prisutnost” – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodite
  • promijenite ustaljeno ponavljanje radnji – put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i slično
  • ostaviti stvari koje morate uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne biste  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo. 

Fotografije: Anri Deronjić - Teatar Naranča Pula

KAŠTELIR: Predstava “Tri sestre” Teatra Naranča u četvrtak

kaciga motor moped motocikl ilustracija mup policija

Motociklist teško ozlijeđen kod Buzeta: Prešao na suprotnu stranu i udario u Mercedes