in

Produženi vikend uz 16 nesreća: U Novigradu uhvaćen s 2,15 promila

U dane produženog vikenda, od 29. listopada do 1. studenoga, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 16 prometnih nesreća, i to pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedan osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. Alkohol kao uzrok evidentiran je u tri prometne nesreće.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 419 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 14 vozača i jedno vozilo. Utvrđeno je 246 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 149 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 20 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 10 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 18 prekršaja
  • ostali prekršaji – 49 prekršaja

Umaška je policija 30. listopada oko 22.20 sati u naselju Kastanija u Novigradu zaustavila automobil Chervolet, pulske registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.15 promila upravljao 39-godišnjak. 

Vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv vozača se podnosi optužni prijedlog.

Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, pozivamo građane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu. Zapamtite:

  • Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
  • Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  • Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.  

Foto Pučko otvoreno učilište Poreč radionica besplatne animacije red dot poreč dox

Besplatna radionica animacije za djecu u porečkom Učilištu

PRIJETIO POLICAJCIMA: U Loboriki ukrao BMW pa pokušao pobjeći preko granice