in

Renovirao kuću kod Poreča i našao bombu iz 2. svjetskog rata

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da odmah nazovu broj 192

Policija je jučer, 21. prosinca oko 8.30 sati, zaprimila dojavu građanina da je prilikom izvođenja građevinskih radova na renovaciji kuće na području Poreča pronašao bombu. Na mjesto događaja izašao je djelatnik protueksplozijske zaštite koji je utvrdio kako se radi o ručnoj bombi iz Drugog svjetskog rata te ju je izuzeo radi uništenja kontroliranom eksplozijom.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju, objavila je istarska policija 22. prosinca 2023.

Foto Policijska uprava istarska

ISTRA: Uhićen razbojnik koji je uz prijetnju pištoljem opljačkao kladionicu i lagao da je to učinio njegov kolega

prometna policija

Putujte sigurno za prestojeće blagdane. Policija ima za sve koji idu preko granice, Ipsilonom i kroz Tunel Učku