in

Strašna nesreća na Ipsilonu – Polukružno se okrenuo i poginuo

Foto MUP

Sinoć, 3. kolovoza, u 22:20 na dionici Istarskog ipsilona, od čvora Lupoglav do čvora Vranja, dogodila se teška prometna nezgoda u kojoj je smrtno stradala jedna osoba a jedna je ozlijeđena.

Vozilo koje je uzrokovalo prometnu nezgodu, Opel Tigra pulskih registarskih oznaka, ušlo je na autocestu na čvoru Lupoglav u smjeru tunela Učka i zbog za sada neutvrđenih razloga, polukružno se okrenulo i nastavilo vožnju u suprotnom smjeru tj. natrag prema čvoru Lupoglav.

Nakon vožnje od niti 2 km, frontalno se sudarilo s vozilom Audi A6 zagrebačkih registarskih oznaka koji se ispravno kretalo u smjeru prema tunelu Učka. Uslijed udarca, 59-godišnji vozač Tigre smrtno je stradao, dok je 35-godišnji vozač Audija zadobio teške ozljede, zbrinut je od strane hitnih službi i prevezen u riječku bolnicu.

Uz ovaj neobjašnjivi čin vozača Tigre potrebno je dodati da na mjestu prometne nezgode nisu pronađeni tragovi kočenja te su kazaljke brzine na vozilu Tigre nakon nezgode bile blokirane na 140 km/h, priopćeno je iz Bina Istre.

Policija je 4. kolovoza nadalje izvijestila da je za vrijeme obavljanja očevida, od 22.40 do 3.40 sati, promet južnim kolnikom autoceste od  prometnog čvora Vranja do prometnog čvora Lupoglav bio u prekidu te se odvijao obilaznim pravcima.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe
  • Zabranjuje se pretjecanje vozila.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Astronaut s obitelji u vinariji Damjanić u Fuškulinu

Astronaut iz NASA-e posjetio Poreč – S obitelji kušao vina u Fuškulinu

loron-santa-marina-istraživanja-arheološka-muzej

TAR/VABRIGA: Završena ovogodišnja arheološka istraživanja na Loronu – Otkrili stepenice rimske vile