in

Talijanska jahta od 20 metara potonula kod Unija

Foto Primorsko-goranska županija

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, sa sjedištem u Rijeci (MRCC Rijeka), koordinirali su aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša na mjestu potonuća motorne jahte, u moru kod Unija. Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 400 tona nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka čiji je brod kao i brod Dezinsekcije danas stigao na mjesto potonuća. 

Jučer, 10. kolovoza u 15.42h zaprimljen je poziv očevica u MRCC Rijeka o potonuću motorne jahte nedaleko obale otoka Unije, slijedom čega je u suradnji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, lučkim ispostavama Mali Lošinj i Cres te Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj pokrenuta koordinirana akcija u cilju osiguravanja mjesta potonuća od posljedica onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja pogonskog goriva iz brodskog spremnika. O događaju je obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka).

Foto Primorsko-goranska županija
Foto Primorsko-goranska županija

Na poziciji potonuća djelatnici ŽLU Mali Lošinj postavili su plutajuće upijajuće brane, a područje potonuća od eventualnog onečišćenja dodatnim branama osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora.

foto ravnateljstvo civilne zaštite mup
Foto Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a

S obzirom da je motorna jahta potonula u području višeg intenziteta pomorskog prometa, po nalogu LK Rijeka putem obalne radio postaje ORP Rijeka-radio odaslana je ‘SECURITE’ obavijest, o prepreci na plovnome putu.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka jučer su započeli očevidne radnje o uzrocima potonuća motorne jahte ‘Cleo’, dužine oko 20 metara, talijanske zastave, na kojoj su u trenutku havarije boravile četiri osobe, svi državljani Republike Italije, koji su brodskim tenderom pravovremeno napustili tonuću jahtu te nisu prijavili nikakve ozljede. Izjave brodolomaca uzete su u okviru očevida, a vlasniku potonule motorne jahte iz nadležnosti LK Rijeka izdan je nalog za vađenje plovila sa dna mora.

Foto Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a
Foto Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a

Riječka Kapetanija od jutros je na poziciju potonuća angažirala pripadnike Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, koji obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok primanja mora i potonuća te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu.

Izvor Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

traka policija foto

Pokušali ukrasti sef iz pošte

lisice mup policija

UŽAS: 57-godišnjak bludničio nad maloljetnicom