in

Tragična smrt učenika porečke škole: Objavljeno službeno izvješće što se dogodilo na maturalcu u Pragu

Srednja skola Mate Balete u Poreču. Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

Dovršena je istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole Mate Balote koji je poginuo na maturalnom putovanju u Pragu. Objavljeno je službeno izvješće o tome što se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. katu noćnog kluba u središtu Praga, a obiteljima, učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, piše Index.hr.

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč
Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

Učenik pokušavao izvesti parkour trik

“Očevidom je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom katu i najvjerojatnije je htio izvesti parkour trik. Rad se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Nažalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor, izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov. 

Dodala je kako će obdukcija biti vrlo brzo gotova, budući da se radi o nesretnom slučaju te da će od sutra biti moguće organizirati povratak tijela mladića u Hrvatsku. 

Učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi. Poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva. Najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragediji, a zatim s razredom koji je učenik pohađao. Organiziraju se i posebni roditeljski sastanci. Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice, piše HRT.

Učenici porečke srednje škole koji su bili na školskom izletu u Pragu, njih nešto manje od 90 s četvero profesora, šokirani tim događajem vratili su se u Poreč tijekom noći sa subote na nedjelju.

Nastava je danas ujutro počela uobičajeno, piše Jutarnji list, no svi su učenici mogli po potrebi izaći na hodnik ili ispred škole gdje su svom preminulom kolegi, 17-godišnjaku iz Umaga, zapalili svijeće i donijeli cvijeće. Posebno je bilo teško prva dva sata, kada su se profesori koji su bili na putovanju te učenici, morali suočiti sa svojim kolegama i drugim učenicima. Do onda su se držali hrabro, kao i nakon nesretnog događaja u noćnom klubu gdje su bili svi zajedno te kobne večeri kada je mladić pao s terase kluba. No, na početku nastave nisu više mogli suspregnuti svoje emocije. Teško je to i za očekivati nakon ovakvog događaja koji se u ovoj školi nikad prije nije dogodio.

– Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti, rekao je za Jutarnji list vidno potreseni ravnatelj škole Krešimir Bronić.

– Čim smo saznali za događaj, još u subotu, kontaktirali smo voditeljicu tima za krizne situacije u Istarskoj županiji i dogovorili smo način rada za ova tri dana, ako bude potrebno i dulje, dakle za vrijeme proljetnih praznika. Tim nam je za danas poslao upute kako da se nastavnici u školi i razredima ponašaju i kako da komuniciraju i kako da pomognu učenicima koji osjećaju potrebu za time, rekao je ravnatelj.

Tim od devet psihologa stiže u školu u utorak u 9 sati. Cijeli članak čitajte OVDJE.

Foto Umjetnička škola Poreč

Rita Gulić iz Umjetničke škole Poreč oduševila nastupom na smotri mladih pijanista

Foto klub ritmičko sprotske gimnastike Poreč

Puno medalja za porečke gimnastičarke u jakoj konkurenciji iz 11 država