in

Tri žene u Istri teško ozlijeđene u padovima s bicikla. Jedna bila pripita

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Lijepo vrijeme na prometnice mami velik broj biciklista pa policija poziva bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez

Policijska uprava istarska je tijekom proteklog vikenda zabilježila tri nesreće vozačica bicikala u kojima su tri žene zadobile teške tjelesne ozljede.

Umaška je policija 6. svibnja oko 21.55 sati zabilježila nesreću u kojoj je 59-godišnjakinja pod utjecajem alkohola od 1.05 promila u Savudriji pala s bicikla i zadobila teške ozljede.

Pulska prometna je pak policija idućeg dana, 7. svibnja, oko 16.40 sati zabilježila nesreću u kojoj je 70-godišnja nizozemska državljanka prilikom prelaska na povišeni dio nogostupa u Ulici Veruda u Puli pala sa bicikla i zadobila teške ozljede, a na biciklu nije imala ugrađene propisane uređaje sukladno odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu. Istoga dana oko 17.20 sati u Ulici Kučine na području Vinkurana 40-godišnja njemačka državljanka je na kolniku koji je označen umjetnom izbočinom propustila upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila te je također pala sa bicikla i zadobila teške ozljede.

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, u narednim danima se na istarskim prometnicama očekuje sve veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, te u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Uvijek nosite kacigu!
Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!

 • Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
 • Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil! 
 • Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
 • Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
 • Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete.  Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
 • Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ”zebre” bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.

Budite vidljivi!
Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine.  Zbog toga je za biciklistu  važno  da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću  odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).
Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje! 
U sumrak, zoru, noću te  danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!

 • Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
 • Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete. 
 • Pogledajte iza ramena prije skretanja
 • Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
 • Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.

Mislite unaprijed!
Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.
Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.

I ne manje važno:

 • Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
 • Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
 • Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
 • Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Ako je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
 • Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
 • Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!

Izvor Policijska uprava istarska

Bez vode u ponedjeljak 8.5. dio Poreča

Izvor Policijska uprava istarska

Najava prometne akcije na području Pule i okolice