in

U Istri 4 požara u jednom danu! Na području Poreča, Rovinja, Savičente i Cerovlja

Policija podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave istarske zabilježena su četiri požara trave i niskog raslinja. Oko 11.40 sati u mjestu Bokordići, općina Svetvinčenat, na neutvrđen način izbio je požar na neodržavanom zemljištu nepoznatog vlasnika,  kojom prilikom je izgorjelo oko tri tisuće kvadratnih metara trave i niskog raslinja.

Oko 13.50 sati u mjestu Rakovci na području Poreča na zemljištu nepoznatog vlasnika također je izbio požar ne neutvrđen način te je izgorjelo oko sto kvadratnih metara suhe trave. Deset minuta kasnije požar je izbio i na relaciji Polari – Veštar, također na neutvrđen način, pri čemu je izgorjelo oko sto kvadratnih metara trave i niskog raslinja.

Četvrti požar izbio je oko 10.30 sati u Cerovlju, kada je 66-godišnjakinja spaljivala korov uz svoje dvorište, bez da je prethodno ishodovala dozvolu nadležne vatrogasne postrojbe, pri čemu nije poduzela mjere kako ne bi izazvala požar te je došlo do širenja vatre na dva susjedna zemljišta. U požaru je izgorjelo oko tri hektara suhe trave i niskog raslinja. Protiv 66-godišnjakinje će policija podnijeti obavijest nadležnom odjelu inspekcije radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.

Materijalna šteta nije nastala niti u jednom događaja, a Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

Izvor PU istarska

MUP upozorava građane – ne javljajte se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva

Bez vode 9. travnja dio Poreča