in

U Istri iz zemlje iskopali artiljerijsko zrno topničkog projektila

Foto: MUP - Ilustracija

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da odmah nazovu broj 192  

Policijski službenici su jučer oko 11 sati zaprimili dojavu kako je prilikom izvođenja građevinskih radova u Petrovićevoj ulici u Puli iz zemlje iskopano sredstvo nalik na minsko – eksplozivno sredstvo. Dolaskom na mjesto dojave te pregledom sredstva utvrđeno je da se radi o artiljerijskom zrnu topničkog projektila kalibra 155mm, bez upaljača na sebi. Isto su izuzeli djelatnici protueksplozijske grupe poradi daljnjeg uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

prometna policija nesreća očevid Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

U Istri teško ozlijeđena vozačica. Na nju naletio drugi vozač zbog nepropisnog pretjecanja

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija uhvatila kradljivicu auta. Odbila i testiranje na opijate