in

U Istri nestala dvojica ribara. Isplovili iz Umaga tijekom nevremena

Ilustracija MUP

Traganju su se pridružili i građani s vlastitim brodicama, te pomorske i zračne jedinice talijanske obalne straže.

U istarskom akvatoriju jučer poslijepodne, 2. svibnja 2023, tijekom nevremena nestala su dvojica ribara. Pokrenuta je potraga, ali je obustavljena zbog loše vidljivosti i pomorskih uvjeta, pa je jutros nastavljena. Kako su potvrdili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, jučer, nakon dojave o nestanku dvojice ribara hrvatskog državljanstva, pokrenuta je koordinirana akcija traganja.

U akciji sudjeluju službenici Lučke kapetanije Pule, postaje pomorske i aerodromske policije Pula, Rijeka i Zadar, dok su jedinice Obalne straže RH stavljene u stanje pripravnosti, rekli su iz ministarstva za Novu TV.

Traganju su se pridružili i građani s vlastitim brodicama, no površinsko traganje za nestalima je ipak privremeno obustavljeno oko 20 sati zbog nepovoljnih plovnih uvjeta na moru te će se nastaviti po razdanjivanju. O svemu je informirana i talijanska obalna straža. Potraga je nastavljena jutros, objavio je portal televizije N1.

Ministarstvo je objavilo detalje pa prenosimo njegovo priopćenje u cijelosti:

U tijeku je koordinirano traganje za dvojicom ribara nestalih u istarskom akvatoriju. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) od jučer koordinira međuresornim pomorskim traganjem za ribarima u istarskom akvatoriju, dok je s talijanske strane Jadrana angažirano koordinirano traganje pomorskih i zračnih spasilačkih jedinica za hrvatskim građanima, u koordinaciji MRCC Roma.

Opsežna akcija traganja i spašavanja pokrenuta je slijedom dojave obitelji jednog od dvojice muškaraca, koji su jučer, 2. svibnja oko 3:30 u ribanje isplovili iz Umaga, u smjeru Poreča plastičnom brodicom bijele boje dužine 5 do 6 metara. Kako se nisu vratili u dogovoreno vrijeme te se naknadno nije uspjelo uspostaviti komunikaciju pozivima na mobilne uređaje, obitelj je dojavu o njihovom nestanku uputila prema MRCC Rijeka oko 16 sati, nakon čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja.

Površinsko pomorsko traganje za nestalima, nakon privremene obustave tijekom noći, nastavljeno je danas, 3. svibnja odmah po razdanjivanju, a u koordiniranoj akciji sudjeluju spasilačke brodice i brodovi iz sastava lučkih kapetanija Pula i Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedno plovilo iz sastava Obalne straže RH, iz čijeg sastava je angažiran i zrakoplov tipa Pilatus, koji će se priključiti zračnome traganju.

Uzimajući u obzir smjerove morskih struja, iz MRCC Rijeka upućena je obavijest o traganju za dva hrvatska državljanina prema MRCC Roma u Republici Italiji, odakle su o nestanku dvojice hrvatskih ribara obavijestili postaje talijanske Obalne straže u Veneciji i Trstu, čije pomorske i zračne jedinice od jutros sudjeluju u akciji traganja i spašavanja talijanskim dijelom akvatorija, u koordinaciji MRCC Roma.

Tijekom jučerašnjeg površinskog traganja u akciji su sudjelovali službenici Lučke kapetanije Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula i Zadar. Traganju su se pridružili i građani s vlastitim brodicama, a koji su angažirani slijedom radijske obavijesti Obalne radio postaje ORP Rijeka-radio, putem koje su jučer u 18 sati odaslane SECURITE i PAN-PAN obavijesti, prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u širem području traganja.

mup policija radar

Radari u Istri u srijedu 3. svibnja 2023.

igor laković

POREČ: Darivatelji poklonili 39 doza krvi