in

U jednoj noći provaljeno u tri vozila: MUP savjetuje vlasnike kako smanjiti mogućnost provale

Foto MUP/Ilustracija

Policija skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći s 1. na 2. studenoga u Ulici Viktora cara Emina u Puli provalio u teretni automobil Peugeot, pulske registarske oznake, iz čije unutrašnjosti nije ništa otuđio, ali je 41-godišnjaka oštetio za nekoliko tisuća kuna. 

Iste je noći u Prolazu Naše sloge u Puli nepoznati počinitelj provalio u automobil VW Polo, pulske registarske oznake, iz kojeg nije ništa otuđio, ali je 24-godišnjakinju oštetio za nekoliko tisuća kuna. Potom je u Vrtlarskoj ulici u Puli nepoznati počinitelj provalio u teretni automobil Mercedes, pulske registarske oznake, iz kojeg je otuđio razni alat, čime je oštetio pravnu osobu iz Pule za više tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

prevara internet mup

Kupovao alat putem društvene mreže – Završio bez novca i bez alata

rukometna reprezentacija

U Novigradu utakmica rukometnih reprezentacija Hrvatske i Slovenije