in

U Poreču i Puli čak 4 dojave u bombama u trgovačkim centrima. Za to se ide u zatvor na tri godine

Policija ispred robne kuče Riva Mall u Poreču zbog dojave o bombi 12.01.2023. - Foto ©️ Istra Terra Magica

Izvijestili smo 12. siječnja kako je policija zaprimila dojavu nešto prije 14 sati da je u porečkom trgovačkom centru Riva Mall, poznatijem kao “robna kuća” u Ulici Rade Končana, postavljena eksplozivna naprava. Istovremeno su iste dojave upućene policiji i za trgovačke lance Max City i City Mall u Puli – navodno sve putem elektronske pošte. I ondje su policajci odmah stigli na teren i sve pregledali. Ispostavilo se da su sve dojave bile lažne.

No, građani su nam javili da su i nakon toga u Poreču vidjeli policijska vozila kod robne kuće, odnosno da su se dojave o bombama u trgovačkom centru ponovile i nakon toga. I to ne jednom nažalost. Tko se bavi ovakvim načinom uznemiravanja javnosti i zašto?

Koliko je dojava o postavljenim bombama bilo u Poreču i Puli pitali smo Policijsku upravu istarsku i saznali da je to dosad bilo čak četiri puta u niti 20 dana nove godine! Evo što su nam rekli.

Policija ispred trgovačkog centra Riva Mall u Poreču – Foto ©️ Istra Terra Magica

-Policija je ove godine zaprimila četiri dojave o mogućim eksplozivnim napravama, odnosno prijetnjama protupravnim činom u trgovačkim centrima na području Pule i Poreča. Policijski službenici u svim su se slučajevima odmah uputili na mjesto događaja, kontaktirali odgovorne osobe u trgovačkim centrima i poduzeli potrebne mjere i radnje u cilju provjere istinitosti dojave, dok su odgovorne osobe poduzele radnje iz svoje nadležnosti.

Niti u jednom slučaju nisu pronađeni sumnjivi predmeti, odnosno utvrđeno je kako se radi o lažnim dojavama.

Policijski službenici nastavljaju provoditi izvide u cilju pronalaska počinitelja koji su uputili lažni dojave i time izazvali angažman hitnih službi, pojasnili su iz Ureda načelnika policijske uprave istarske.

Podsjetili su da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije bezazlena šala, već je riječ o kaznenom djelu, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

policija kombi viale poreč robna
Foto ©️ Istra Terra Magica Istra Terra Magica

-Kazneno djelo lažne uzbune čini tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe. Svaka takva dojava zahtijeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme, jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije, poručili su iz Ured načelnika istarske policije.

21.01.2023.,Zagvozd - Autocesta A1 izmjedju mjesta Sestanovac i Zagvozd pod snijegom. Photo: Matko Begović/PIXSELL

Zbog snijega i bure kaos diljem zemlje. Meteoalarm izdao niz upozorenja

Ilustracija - Foto Andi Bančić

POREČ: Besplatna dječja radionica izrade personaliziranog natpisa