in

UMAG: 73-godišnja vozačica udarila dijete na biciklu koje se kretalo biciklističkom stazom

Ilustracija Policijska uprava istarska

Jučer je oko 16.10 sati na dionici ceste D75 Umag – Novigrad kod mjesta Rožac u Umagu došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo osobno vozilo Renault Twingo, kojim je upravljala 73-godišnjakinja i dijete koje je upravljalo biciklom.

Nesreća se dogodila kada je vozačica osobnog automobila na označenoj biciklističkoj stazi koja presijeca navedeni kolnik prednjim djelom vozila udarila u bicikl kojim je, krećući se biciklističkom stazom preko kolnika sa njene desne strane, upravljao maloljetni austrijski državljanin.

U prometnoj nesreći dijete je ozlijeđeno, a težina njegovih ozljeda zasada nije poznata. Protiv vozačice se podnosi odgovarajuća prijava, a prekršajno je sankcionirana i majka djeteta koje je upravljalo biciklom, s obzirom da dijete nije nosilo kacigu.

Kako bi se povećala sigurnost djece u prometu, policija upozorava roditelje i druge osobe koje brinu o djeci da prije navršenih devet godina ne puštaju dijete samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle na igralištima, u parkovima i zonama smanjenog prometnog protoka jer njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu.

Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Napominjemo da je za vozače bicikla koji su mlađi od 16 godina kaciga obavezna, objavila je istarska policija 4. kolovoza 2022.

Galerija Zgor murve - Foto Turistička zajednica Funtana

FUNTANA: U tijeku natječaj za rekonstrukciju galerije Zgor murve

Foto Policijska uprava istarska

Gađali muškarca kamenjem, prijetili mu elektrošokerom i onda ga pokrali