in

UMAG: Izazvali nesreće s preko 2 promila. Meganom udario Clio. Drugi vozio unatrag

Policija podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja. Vozači izazvali prometne nesreće dok su bili pod utjecajem alkohola, a srećom u nesrećama nije nitko ozlijeđen.

U subotu, 16. srpnja, oko 1.45 sati je na području Umaga prometnu nesreću izazvao 46-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 2.07 promila upravljao automobilom Renault Megane, bjelovarske registracijske oznake, u smjeru naselja Murine. Vozač se u jednom trenutku nije kretao što bliže desnom rubu kolnika te je prednjim dijelom udario u prednji dio automobila Renault Clio, zagrebačke registracijske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnjak. Vozač Megana je smješten u posebne prostorije policijske postaje te se protiv njega zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Prekršajni postupak pokreće se i protiv 23-godišnjaka koji je oko 22.50 sati u Savudrijskoj ulici u Umagu izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 2.05 promila. On je započeo vožnju unatrag, bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, pri čemu je udario u bočni dio parkiranog automobila Peugeot, u vlasništvu 36-godišnjaka. Vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje te se protiv njega zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje: 

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. 

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati. 

alkohol vozač pijan ilustracija policija

TINJAN: Izazvao nesreću s 2,07 promila i pobjegao. Uhićen je

lopov provalnik

Provalom u 2 stana lopovi “bogatiji” za nekoliko stotina tisuća kuna