in

UMAG: Našao oglas o povoljnom kreditu. Ostao bez hrpe novca i kredita

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima

Umaška policija zaprimila je prijavu 59-godišnjaka koji je prevaren prilikom traženja kredita.

Naime, muškarac je na navodnim internetskim stranicama banke pronašao oglas u kojem se nude povoljniji krediti te je stupio u kontakt s nepoznatom osobom koja se predstavila kao financijski savjetnik i koja mu je obećala kredit od nekoliko tisuća eura. Kako bi dobio kredit, 59-godišnjak je morao nekoliko puta uplatiti novac za potrebe ishodovanja kredita, no nakon što je uplatio nekoliko stotina eura, nije dobio kredit, a ni povrat novca koji je uplatio.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Policijska uprava istarska poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen. 

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.

Više savjeta o tome kako spriječiti razne oblike internetskih prijevara, saznajte na stranici WEB Heroj.

Foto Policijska uprava istarska

ISTRA Provalio u kuću. Ukrao automobil, moped, bačve s maslinovim uljem, alat, mač, sablju, kacige…

Ilustracija MUP - Pješački prijelaz

ISTRA: Teško ozlijeđen biciklist. Na njega naletio 84-godišnjak