in

UMAG: Pokradena 75-godišnjakinja. Ušli joj u stan s pričom o prodaji aparata s popustom

Foto Policijska uprava istarska

Policija poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Umaška je policija jučer, 18. svibnja, zaprimila prijavu krađe na štetu 75-godišnjakinje. Nepoznata ženska osoba pristupila je u stambeni prostor oštećene pod izlikom prodaje aparata za bolju cirkulaciju po povoljnijoj cijeni te je, iskoristivši nepažnju vlasnice, otuđila više komada raznog nakita, kao i manji novčani iznos. Time je 75-godišnjakinji nanijela materijalnu štetu u iznosu od nekoliko stotina eura. Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica ili kao službene osobe ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete ili ih lažnim prikazivanjem činjenica naveli da nešto učine na svoju štetu. Bilo je slučajeva kada su se počinitelji predstavljali kao djelatnici banke, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, dostavljači i slično. Također su zabilježeni i slučajevi kada su počinitelji oštećene osobe dovodili u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

U svim takvim slučajevima, kada vam se pred vratima doma pojave nepoznate osobe, policija savjetuje oprez. Ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Ukoliko se osoba predstavlja kao službena osoba, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca. Budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.

U slučajevima kada nemoćne i starije osobe moraju ipak pustiti u svoj dom osobu koju ne poznaju, ali o čijoj pomoći ovise, policija također savjetuje da budu oprezni i sumnjičavi kako takve osobe ne bi izigrale njihovo povjerenje. Ne govorite o tome koliko novca ili drugih vrijednih predmeta imate kod kuće niti gdje ih držite. Takve predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično jer su to mjesta koja počinitelji prva provjeravaju. Novac, nakit ili druge predmete veće vrijednosti pohranite na sigurno mjesto, kao što je sef ili takve stvari ostavite kod osobe od povjerenja koja će ih pričuvati dok vi duže vrijeme izbivate iz kuće.

U slučaju da ipak postanete žrtva kaznenog djela, obavijestite o tome odmah policiju kako bi policijski službenici čime prije započeli s kriminalističkim istraživanjem i traganjem za počiniteljem, objavila je istarska policija 19. svibnja 2023.

Foto Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Obavijest ugostiteljima o preuzimanju kontejnera za biorazgradiv otpad

policija motori motocikl mup

Istarska policija najavila za vikend kontrolu vozača mopeda i motocikala