in

Umirovljenica (68) nasjela: Obećao romantičnu vezu, uplatila mu 40.000 eura

Ilustracija - Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

Pozivamo građane  da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama  

Kaznenim djelom računalne prijevare oštećena je 68-godišnja hrvatska državljanka s riječkog područja nakon što je prethodna tri mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže.

Spomenuta je materijalno oštećena za više od 40.000 eura koje je višekratno uplaćivala na bankovne i poštanske račune nepoznate muške osobe, a koja ju je kroz virtualnu komunikaciju obmanjivala o poklanjanju velikog novčanog iznosa, kao i o njihovom budućem zajedničkom životu.

Ovaj događaj nije prvi u kojima se počinitelji lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci u inozemstvu ili strani bogati vlasnici te nagovaranjem i obmanjivanjem žrtvu materijalno oštete.

Romantične prijevare su jedne od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.
Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

Stoga pozivamo građane još jednom da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192!

Više informacija o računalnim i drugim prijevarama na internetu može se pronaći na mrežnim stranicama MUP-a u kampanji web heroj, objavila je primorsko-goranska policija 15. veljače 2024.

Foto Osnovna škola Finida

POREČ: Učenik Finide osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika

Foto Osnovna škola Tar Vabriga

TAR: Izvrsni rezultati učenika na županijskom natjecanju iz njemačkog jezika