in

UPOZORENJE! Pokušaji prijevare putem mejla o povratu poreza

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom „Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na 𝗩𝗮𝘀 𝗽𝗼𝗿𝗲𝘇𝗻𝗶 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗳𝗶𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗯𝗿𝗼𝗷“.  

Lažni mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu​​. Iz Obrtničke komore skreću pozornost da to nije službena adresa Porezne uprave te stoga mole porezne obveznike da nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav mail.

Evo što je objavila Porezna uprava:

UPOZORENJE – LAŽNE (PHISHING) PORUKE

Phishing odnosno mrežna krađa identiteta je kriminalna aktivnost kojom se zlonamjerni korisnici služe kako bi prevarili primatelja i naveli ga na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka i na taj način ostvarili nezakonitu financijsku korist.

Sve češće se bilježe prijave mailova u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Ministarstvo financija, Porezna uprava i lažno odobrava povrat poreza, traži uplatu ili dostavu osobnih podataka koji mu omogućuju financijsku krađu. Različite adrese s kojih pristižu lažni mailovi su slične stvarnima ili aludiraju na Poreznu upravu pa osoba koja primi takvu poruku istoj treba pristupiti s posebnim oprezom. Također, mailovi mogu sadržavati i QR kodove sa šiframa koje primatelj nikako ne treba skenirati. Lažni mailovi su često gramatički netočni pa i to može biti dodatni poziv na oprez.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija savjetuje se:

  • ​izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima
  • promjena svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis
  • uvijek biti na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci
  • biti oprezan pri otvaranju privitaka od​ nepoznatog pošiljatelja​.

Detaljnije informacije o phishingu su dostupne na stranicama CERT-a​.

​Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka prijavu prijevare potrebno je proslijediti MUP-u (Ministarstvo unutarnjih poslova). 

Korisni linkovi:


Više o lažnim mailovima: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Lazne_poruke.aspx 

trgovina pexels

Proizvod povučen zbog toksina. Piše da je organski proizveden

ne koristiti

Srušio se avion u Zračnoj luci Pula. Poginule dvije osobe