in

USKOK: Pala grupa Hrvata i Srba – Jedan sadio marihuanu, drugi mu nosili hranu. Švercali i duhan

Ilustracija MUP

USKOK je pokrenuo istragu protiv osmočlane skupine čije je pripadnike u Hrvatskoj i Srbiji okupio 42-godišnjak s ciljem proizvodnje većih količina marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje u Hrvatskoj i inozemstvu, te krijumčarenje duhana.

Kako je objavio u priopćenju, na temelju kaznene prijave PU požeško-slavonske, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika (rođeni od 1951. do 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni u razdoblju od studenog 2021. do 7. svibnja 2022. u Požegi i drugim mjestima u Hrvatskoj te u Srbiji, okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem zajedničkog uzgoja i proizvodnje većih količina marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Najprije je prvoptuženi pronašao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnji marihuane, dok je sa trojicom dogovorio pronalazak pogodne lokacije za njezin uzgoj i proizvodnju, instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata, osiguravanje tajnosti lokacije i nesmetanog boravka osobe zadužene za uzgoj, kao i pronalazak kupaca droge. U ostvarenju tog plana i dogovora dio ekipe pribavio je potrebnu opremu, preparate i sjemenke za uzgoj i proizvodnju marihuane, dok su trojica u dogovoru s provokrivljenim osigurali lokaciju za uzgoj droge u kući u Lukaču, u vlasništvu supruge jednog od njih te su u toj kući instalirali opremu za proizvodnju droge.

Nakon toga je provokrivljeni iz Srbije doveo jednog iz te grupe koji je u navedenoj kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabis sativa, pri čemu su trojica muškaraca nadzirali uzgoj i proizvodnju droge te u nekoliko navrata odlazili u Zagreb gdje su kupovali potrebnu opremu i preparate za uzgoj. Pritom su redovito opskrbljivali onog koji je sadio hranom i ostalim životnim potrepštinama, kao i opremom i sredstvima potrebnim za uzgoj biljki.

U cilju osiguravanja kupaca i prikrivenog prijevoza droge nabavili su osobni automobil sa sačinjenim preinakama odnosno skrivenim prostorom u podvozju automobila, pogodnim za skrivanje veće količine droge, dok je drugooptuženi u dogovoru s provokrivljenim angažirao još jednog člana ekipe za pronalazak kupaca marihuane. Tako je muškarac po uputi prvokrivljenog nudio na prodaju i prodavao manje količine marihuane raznim kupcima na području Požege i Pleternice.

Na opisani način, u kući u Lukaču, okrivljenici su uzgojili 236 stabljika konoplje cannabis sativa, visine od 60 do 120 centimetara, iz kojih se može dobiti marihuana, nakon čega je vođa grupe za pripremu i pakiranje marihuane za prodaju angažirao još dvojicu i s njima je 7. svibnja. došao iz Srbije u Hrvatsku, nakon čega su se četvero njih uputili u Lukač radi zajedničke pripreme marihuane za daljnju prodaju, ali do navedenog nije došlo jer su uhićeni. U kući u Lukaču, zajedno s s 236 uzgojenih biljaka cannabis sative te 5 grama sjemenki biljke cannabis pripremljenih za daljnji uzgoj, zatečen je petookrivljeni.

Osim toga, u razdoblju od 5. travnja do 7. svibnja 2022. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Slavonski Brod te u Bosni i Hercegovini dogovorili su preuzimanje veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te njegovo krijumčarenje iz BiH u  Hrvatsku radi daljnje preprodaje.

Sukladno dogovoru, dio te ekipe u Bosanskom Brodu preuzeo je najmanje 61 kilogram sitno rezanog duhana te najmanje 3000 komada ručno rađenih cigareta, sve bez nadzornih markica. Potom su duhan i cigarete sakrili u za to preinačen prostor u podvozju automobila, te su u najmanje 3 navrata s tako skrivenim duhanom i cigaretama prelazili državnu granicu i prenosili ih mimo carinske kontrole na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Slavonski Brod iz BiH u Hrvatsku, a potom tako prokrijumčareni duhan i cigarete nudili na prodaju i prodavali raznim kupcima na području požeško-slavonske županije.

U preinačenom prostoru navedenog automobila, 7. svibnja, pretragom je pronađeno 3000 komada ručno rađenih cigareta i jedna PVC vrećica s 490 grama duhana pripremljenih za prodaju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.

Izvor USKOK

Gradska knjižnica - Foto Grad Novigrad

Novo radno vrijeme Gradske knjižnice Novigrad

Božo Kirin i Alen Klabot - Foto Policijska uprava istarska

Alen Klabot novi načelnik Policijske uprave istarske