in

Vikend na cestama: Zbog alkoholiziranih vozača četiri osobe ozlijeđene

Foto MUP

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

U dane vikenda, od 27. do 29. siječnja,  na području Policijske uprave istarske evidentirano je devet prometnih nesreća, od kojih jedna prometna nesreća s teže ozlijeđenom osobom, jedna prometna nesreća s lakše ozlijeđenim osobama i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 405 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 18 vozača i deset vozila. Utvrđeno je 200 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 53 prekršaja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 21 prekršaj,
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 19 prekršaja,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 14 prekršaja,
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo –10 prekršaja
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom – 1 prekršaj,
  • odbijanje ispitivanja poradi utvrđivanja prisutnosti droga – 1 prekršaj,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava  – 2 prekršaja
  • ostali prekršaji – 79 prekršaja.

Prometna je policija 27. siječnja oko 20.45 sati na cesti D-66 u naselju Loborika zaustavila i kontrolirala automobil Renault, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 45-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Vozač je alkotestiran te je utvrđeno kako automobilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2.52 promila.

Također je utvrđeno kako vozilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje te je smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a izrečena mu je novčana kazna od 2.640 eura i zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci.

Umaška je policija 28. siječnja oko 16.15 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti D-200. Upravljajući automobilom Opel iz smjera Republike Slovenije u smjeru Plovanije, 44-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja vremenskim uvjetima, stanju i osobinama ceste. Vozač je automobilom prešao van desnog ruba kolnika i udario u kamenu stijenu, nakon čega se vratio na kolnik i prešao na prometnu traku namijenjenu za promet iz suprotnog smjera, gdje je udario u automobil BMW, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 31-godišnjak. U prometnoj nesreći lakše tjelesne ozljede zadobili su 31-godišnji vozač automobila BMW, kao i putnici u vozilu, 24-godišnjakinja i dijete. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 44-godišnjak automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2.87 promila te je smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a protiv njega se pokreće prekršajni postupak.

Foto TZ Buje - Pješačenje za Luganigadu 2023. po Gornjoj Bujštini

U čast Luganigade: Velik interes za pješačenje Gornjom Bujštinom uz mega fritaju s kobasicama

Ilustracija Pixabay.com kamere video nadzor

Kamere za snimanje brzine na području Umaga uskoro u funkciji