in

VIŠNJAN: Podignuta optužnica za smrt mladog para na vjenčanju u Bačvi

Agroturizam u Bačvi/Foto Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 15. rujna, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 35–godišnjaka i trgovačkog društva u kojem je okrivljenik odgovorna osoba zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Optužnicom se okrivljenom 35–godišnjem direktoru trgovačkog društva, koje obavlja poslove ovlaštenog dimnjačara na području Višnjana, stavlja na teret da je propustio postupati sukladno odredbama iz Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, kojom je dimnjačar dužan provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople sanitarne vode, te o nedostacima obavijestiti ovlaštenog distributera koji je dužan odmah isključiti opskrbljivanje plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje. 

Spomenimo da je na Općinskom sudu u Puli, u studenom 2019., nepravomoćnom oslobađajućom presudom dovršen postupak protiv dimnjačara, 26-godišnjeg Đina Tomića iz Čavli, koji je bio osumnjičen za tragičnu smrt Patrika Blaška (27) iz Poreča i Lare Nikolić (22) iz Vrvari koji su 25. listopada 2015. preminuli od trovanja ugljičnim monoksidom u agroturizmu Milena u Bačvi kod Višnjana. Đina Tomića se sumnjičilo da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U kratkom obrazloženju oslobađajuće presude sutkinja Vera Glasnović Gjoni je rekla:

“Ovaj kazneni postupak je izazvao veliku pažnju javnosti. Potpuno razumljivo jer je u pitanju tragedija, na tragičan način izgubio je život mladi par, a ovo vijeće je u prvom redu zbog pijeteta prema njima željelo rasvijetlili sve okolnosti slučaja. Nije sporan uzrok smrti. Bilo je to trovanje plinom zbog nepravilnih plinskih instalacija. To je na prvi pogled nesretni slučaj, ali svakako postoji ljudski faktor, propust određene osobe, koji je u uzročnoj vezi s tragedijom. Vijeće je još prije nekog vremena steklo uvjerenje da okrivljeni ne može biti odgovoran. Međutim, nastavilo se s postupkom zbog dva razloga: ljudskog i profesionalnog. Sudu je bilo važno da u detalje ispita sve momente vezane za ovu tragediju. Namjera je bila pomalo i izvan osnovnog zadatka ovog konkretnog postupka (utvrđivanje krivnje okrivljenog) kako bi se došlo do nekih konkretnih činjenica koje bi ukazivale na mogućnost odgovornosti nekih drugih osoba koje u ovoj sudnici nisu bile u svojstvu okrivljenika”.

Podsjetimo da su Lara Nikolić i Patrik Blaško bili na svadbi svojih prijatelja u konobi agroturizma Milena u Bačvi koja je, inače, omiljena lokacija u Istri za takve proslave. Odsjeli su, zajedno s još 18 uzvanika, u apartmanu agroturizma Milena kako se ne bi u sitne noćne sate morali vraćati u petnaestak kilometara udaljen Poreč. U neko doba noći mladi se par povukao u svoju sobu u potkrovlju. U nedjelju u 9.30 sati ujutro nisu se pojavili na doručku, kako je bilo dogovoreno, a bližilo se vrijeme za napuštanje sobe pa su se njihovi prijatelji zabrinuli. Oko 10 sati njihov ih je prijatelj, a navodno se radilo o mladoženji, išao potražiti u sobu, gdje ga je dočekao stravičan prizor.

Izvor: DORH i Regional Express

Pijani turist napao djelatnike hitne pomoći

ROVINJ: Srušio pješakinju na pješačkom koja je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu

FUNTANA: Zajedničko druženje ribara Grme i prijatelja iz Osijeka

FUNTANA: Zajedničko druženje ribara Grme i prijatelja iz Osijeka