in

Vozio pijan unatrag pa se prevrnuo na krov

Ilustracija - Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U subotu, 29. listopada oko 6.20 sati, na području Raše dogodila se prometna nesreća koju je izazvao vozač pod utjecajem alkohola.

Nesreća se dogodila kada je 42-godišnji njemački državljanin upravljao automobilom Opel, njemačke registracijske oznake, od naselja Most Raša prema naselju Kokoti. Dolaskom do skretanja za prilazni kolnik jednom kućnom broju, vozač je počeo voziti unazad te je zadnjim dijelom vozila prešao preko potpornog zida i sletio s kolnika. Automobil se okrenuo na krov. No vozač, koji je bio pod utjecajem alkohola od 1.37 promila, pritom nije ozlijeđen.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija će protiv vozača pokrenuti prekršajni postupak.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi sve do 20.000 kuna, dok je za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Podsjećamo da već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa, umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.

Izvor Policijska uprava istarska

Ilustracija - Photo: Boris Ščitar/PIXSELL

VIŽINADA: Pokradena trgovina oružjem u Ritošinom Brigu

Foto Mohamed Hassan za Pixabay djed mraz poklon

NOVIGRAD: Obavijest za roditelje djece koja ne pohađaju vrtiće