in

Za blagdane lopovi opelješili kuće kod Poreča i Žminja: Ukrali novac, dijamante, zlatnu polugu, nakit…

Foto Policijska uprava istarska

Provalnici djeluju upravo u vrijeme kada u domovima nema vlasnika pa stoga u vrijeme odlaska na skijanje ili godišnje odmore treba pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite

Tijekom blagdana na području Istre dogodile su se dvije provale u kuće te je tom prilikom vlasnicima nastala veća materijalna šteta. U razdoblju od 23. do 27. prosinca nepoznati počinitelj provalio je u kuću u naselju Krnčari na području Žminja i otuđio novac i dijamante, čime je 30-godišnjakinju koja je boravila u kući oštetio za više tisuća eura.

Nepoznati počinitelj provalio je i u kuću u Stranićima kod porečke Nove Vasi i 56-godišnjem vlasniku otuđio novac, zlatnu polugu i razni nakit, čime ga je oštetio za više tisuća eura.  

Policijski službenici tragaju za počiniteljima i utvrđuju okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska savjetuje građane, pogotovo ako u narednim danima planiraju putovati, da prije odlaska poduzmu mjere zaštite, kojima će smanjiti mogućnost provale u njihov dom:

 • zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
 • ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
 • ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće ili ispod kamena)
 • ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
 • ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama o tome da ste odsutni iz svog doma
 • ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni
 • novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer počinitelji najprije traže upravo na tim mjestima
 • zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
 • spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti,
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 

Ukoliko se ipak dogodi da je provalnik uspio u svom naumu i ako ga zateknete u svom domu, ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite osobni opis počinitelja, a ako se udaljio vozilo, marku vozila i registracijsku oznaku.

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

Foto Policijska uprava istarska

Burna noć u Istri: Udario djelatnika na benzinskoj crpki, razbio čaše, bacio kantu za smeće…

pješački prijelaz

Istarska policija najavila akciju s ciljem zaštite pješaka