in

Nesreća u kojoj su stradali istarski maturanti: Policija objavila zašto je traktor sletio niz padinu

Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 10.35 sati u Prtlogu, ozlijeđeno je 16 osoba. Policijski službenici obavili su očevid na mjestu nesreće te su utvrdili da se nesreća dogodila kada je maloljetnik, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, upravljao traktorom, pulske registracijske oznake, na koji je bila pridodana prikolica, također pulske registracijske oznake. 

Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije
Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije

Dolaskom do oštrog zavoja i nizbrdice, vozač je iz zasad neutvrđenog razloga traktorom prešao na suprotnu stranu ceste, a potom je izašao izvan kolnika i nastavio kretanje prema naprijed, nakon čega je probio zaštitnu ogradu i sletio niz padinu. Pritom se prikolica odvojila od traktora i prevrnula, a 15 putnika ispalo je iz prikolice i zadobilo ozljede. 

Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije
Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije

Osim putnika, ozljede je zadobio i maloljetnik koji je upravljao traktorom, a svima je liječnička pomoć pružena na mjestu događaja, nakon čega je 14 osoba medicinski zabrinuto u pulskoj bolnici, a dvije osobe prevezene su u riječku bolnicu. Težina njihovih ozljeda zasad nije poznata. Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja, objavila je istarska policija 27. svibnja 2023.

Prenosimo objavu Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koji je u ovoj nesreći odradio velik posao. Njihovi djelatnici, pa čak i oni koji nisu bili u tom trenutku u smjeni, odradili su lavoski posao, zajedno s ostalim hitnim službama. Evo što kažu:

“Izlijetanje traktora s prikolicom, prevrtanje i pad u provaliju, ali nasreću, nije rezultiralo smrtnim ishodom. Labinski maturanti, sudionici nesreće, dobili su jučer drugu priliku za život. Po dojavi na telefon 194 upućeno je 5 timova hitne medicinske službe i 4 tima službe sanitetskog prijevoza (2 tima su naknadno opozvana) kao i specijalno vozilo za velike nesreće (nedavno nabavljeno zahvaljujući EU projektu MAX AID) namijenjeno kao potpora redovnim timovima. Nabava ovog vozila već se isplatila!

Nikad ne znate kad će vam trebati hitna medicinska služba. Isplati se ulagati u ovu važnu službu. Zahvaljujemo se županu Borisu Miletiću i gradonačelniku Labina Valteru Glavičiću što su dolaskom na lice mjesta izrazili podršku svojim sugrađanima i žurnim službama. Hvala kolegama vatrogascima, policajcima i stožeru civilne zaštite IŽ na dobroj suradnji. Bravo za dobro riješenu intervenciju svim djelatnicima hitne medicinske službe i službe sanitetskog prijevoza, hvala svim kolegama koji su se odazvali pozivu humanosti i u svoje slobodno vrijeme, od kuće, pojurili u pomoć ljudima u nevolji.

Hitna je profesija koja se živi, a ljudski život nema cijenu: zato nam niti jedna od mnoštva naših edukacijskih vježbi nije teška. Učenje, edukacija i vježba ključ su uspjeha. Samo zajedničkim snagama možemo nadvladati sve nedaće. Ova intervencija odvijala se, kao i na vježbama, istarski (nemamo podjele terena), timski uigrano, dobro i profesionalno (poznata je naša parola “vježbom do savršenstva”), a sve to daje dodatnu sigurnost našim građanima zbog kojih smo tu.”

Dan otvorenih vrata 2022- Foto Vinistra

ISTRA: U nedjelju Dan otvorenih vinskih podruma

Foto Vatrogasci Umag - Prometna nesreća kod Grožnjana

Teška prometna nesreća noćas u Istri – Sletio s ceste i udario u stablo