in

“Cvjetanje mora” na velikom broju plaža u Istri

Foto HZJZ - Ilustracija

Proteklih dana primili su brojne upite naših slušatelja zabrinutih oko nesvakidašnje pojave u moru. Radi li se o onečišćenju ili cvjetanju mora Radio Labin pitao je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Na velikom broju plaža u Istarskoj županiji, pojavilo se cvjetanje mora. Prema saznanjima od naših kolega ova pojava zabilježena je duž obalnog pojasa gotovo cijelog Jadrana.

Cvjetanje mora se pojavljuje uslijed povećanog razmnožavanja algi, najvećim dijelom organizama iz skupine dinoflagelata, manjim dijelom iz skupine dijatomeja i modrozelenih algi.

Period uobičajenog pojavljivanja je od proljeća do srpnja. Pojavi pogoduje nagli porast temperature mora, kao što je sada slučaj.

Ovisno o vrsti organizama, pojave cvjetanja mora manifestiraju se različito.

Visoke gustoće fitoplanktonskih organizama mogu izazivati obojenje morske vode (tzv. “crvena plima”, ali bez obzira na svoje ime, cvjetanje može biti u rozoj, ljubičastoj, narančastoj, žutoj, zelenom ili smeđoj boji, ovisno o pigmentu algi) te bioluminiscenciju. Mucillagine čine posebnu cvatnju za koju je osobita pojava sluzavih nakupina. Nerijetko se pojavljuju i mjehurići i pjena.

Nakupine algi se uglavnom nalaze na površini mora i predstavljaju vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru.

Nakupine algi zarobljavaju sve čestice i nečistoće koje se nalaze u stupcu vode pa u nekim slučajevima kod osjetljivijih ljudi mogu izazvati iritacije na koži.

Na trećem redovnom uzorkovanju provedenom 17. 6. 2021. godine, na plažama Rapca i Plomina je kakvoća mora bila izvrsna do dobra te nije izmjereno nikakva pojava fekalnog onečišćenja.

Naime, ocjena kakvoće mora za kupanje donosi se prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) na osnovu izmjerenog broja kolonija pokazatelja fekalnog onečišćenja – crijevnih enterokoka i E.coli.

Podaci kakvoće mora dostupni su za javnost OVDJE

mup policija granični prijelaz

Ažurirani podaci: Evo tko i kako može u Hrvatsku bez testa, ako je cijepljen jednom ili s dvije doze…

Od 1. srpnja dodatno popuštaju mjere – U turizmu procijepljeno 70 posto turističkih djelatnika