in

DAN GRADA NOVIGRADA u novoj kino dvorani – Laureati Roberto Bradić, Krešimir Dadić, Crveni križ Buje i obrt Červar

Svečana sjednica Vijeća Novigrada - Dobitnici priznanja - Foto Tanja Kocijančić 28.8.2021.

U povodu Dana Grada Novigrada i obilježavanja dana svetog Pelagija, gradskog sveca zaštitnika, u subotu popodne održana je svečana sjednica Gradskog vijeća i to na ljetnoj pozornici novoobnovljene kinodvorane.

Svečana sjednica Vijeća Novigrada – Foto Tanja Kocijančić 28.8.2021.

Sjednici su prisustvovali uzvanici sukladno epidemiološkim mjerama među kojima je bio župan Boris Miletić, (grado)načelnici susjednih gradova i općina, te drugi predstavnici javnog života.

Najsvečaniji trenutak bila je dodjela priznanja – Nagradu Grada dobio je Roberto Bradić za izniman doprinos i aktivnost u razvoju društvene zajednice, a Plakete Krešimir Dadić za dugogodišnji rad u zdravstvu, Gradsko društvo Crvenog križa Buje za dugogodišnji humanitarni i društveno koristan rad u zajednici te Zajednički obrt Červar, supružnika Rožane i Franka Červara, za dugogodišnju uspješnu gospodarsku aktivnost. Priznanja su im uručili gradonačelnik Anteo Milos i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica.

Svečana sjednica Vijeća Novigrada – Vladimir Torbica – Foto Tanja Kocijančić 28.8.2021.

Tomu su prethodili prigodni govori.

Torbica je poručio da je Gradsko vijeće u zadnjem mandatu, neovisno o različitim političkim opcijama, 99 posto odluka donijelo jednoglasno na dobrobit građana. Nema svađa, ima različitih mišljenja, ali na kraju, kazao je Torbica, „Sve što dogovorimo to i napravimo. Realizirali smo sve što smo obećali.“

Mladima, koji će sutra biti na njihovom mjestu gradskog vodstva, poručio je da s obzirom na sve učinjeno, da budu jednako ponosni kao što je i on danas.

Proslava dana grada i blagdan zaštitnika svetog Pelagija prilika je da se javnosti predstave rezultati lanjskog rada kao i projekti i planovi Grada, javnih ustanova i gradskih komunalnih tvrtki. Takvih je bilo mnogo, a predstavio ih je gradonačelnik Milos.

Anteo Milos – Foto Tanja Kocijančić 28.8.2021.

-S ciljem stvaranja boljeg životnog prostora, ljepšeg i uređenijeg grada sustavno ulažemo u sadržaje koji unapređuju društveni standard. Posljednje veliko ulaganje u društveni standard je rekonstrukcija starog kina u ovaj moderni multimedijalni centar. Ovo je projekt u koji je uloženo mnogo truda proteklih desetak godina – od početne pripreme idejnog zadatka, projektiranja, do same realizacije i izgradnje proteklih godinu i pol dana. Ova zgrada danas predstavlja novi dom, izvor novih ideja, stvaralaštva, znanja i nove energije. Zelja svih nas koji smo radili na ovom projektu bila je vratiti kulturni i društveni život grada tu gdje je pripadao desetljećima, još od 50-tih godina prošlog stoljeća. Vjerujemo da naše kino ponovno može postati katalizator razvoja, prostor za učenje, kulturu i zabavu u kojem će stasati novi naraštaji, naglasio je Milos te dodao da će svečani program povodom otvorenja organizirati tijekom rujna i listopada kroz razna javna događanja, čime će se na najbolji način predstavili ovaj novi sadržaj i mogućnosti koje nudi.

Župan Miletić rekao je da kao županija trebamo težiti izvrsnosti jer smo jako mali da bi se mogli pomiriti s prosječnošću, neovisno radi li se o IT sektoru, poljoprivredi ili turizmu. Treba je razvijati i dalje kao perjanicu u Hrvatskoj, te se uspoređivati s najboljim regijama u Europi.

Svečana sjednica Vijeća Novigrada – Boris Miletić – Foto Tanja Kocijančić 28.8.2021.

Naglasio je da je Novigrad vrlo uspješan, dobio je mnogobrojna priznanja za kvalitetu života, a sve to ne dolazi preko noći, nego je to rad sustavnog rada lokalne zajednice. „No, prostora za napredak ima dosta i moramo imati te ambicije biti još bolji. Zadnje vrijeme nije lako, posebice jer se s koronom borimo više od godinu i pol. Tko zna što donosi zima, pred nama je opet neizvjesnost, kazao je i pozvao na, među ostalim, zaštitu okoliša“, kazao je Miletić.

Zatim se osvrnuo i na, kako je rekao, neviđeni napad na prostor, na bespravnu gradnju, koje u zadnje vrijeme ima sve više. Mnogi ne mare za zakone, dok obični građani poštuju propise i ispadaju „štupidi“, rekao je i naglasio da se tom problemu u ovom mandatu trebaju više posvetiti, iako nemamo alate, mehanizme ni građevinsku inspekciju.

Nakon svečanog dijela uzvanici su sjeli u novu kino dvoranu gdje su pogledali kratki film o tijeku radova rekonstrukcije i dogradnje ovog kulturnog središta Novigrada.

U ponedjeljak kontrola korištenja pojasa i mobitela u vožnji

POREČ: Flavia Paliaga iz Finide Poreč nastupila na Europskom prvenstvu u Finskoj