in

DAN OPĆINE MARČANA: Laureati Mario Glavaš, DVD, KUD Mate Balota i Antun Peruško

Dan općine Marčana - Foto Loris Zupanc

U čast Danu općine Marčana održana je sinoć svečana sjednica Općinskog vijeća s brojnim uzvanicima i visokim gostima, na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnima. Zbog pandemije se nagrade za 2020. nisu mogle uručiti, pa je to učinjeno sinoć, zajedno s nagradama za 2021. i 2022. Uručili su ih načelnik Predrag Pliško i predsjednik Općinskog vijeća Denis Diković.

Dan općine Marčana - Foto Loris Zupanc
Dan općine Marčana – Foto Loris Zupanc

Nagrada za 2020. godinu dodijeljena je dr. Mariju Glavašu kao javno priznanje za cjeloživotni doprinos i međunarodno priznati rad na zaštiti i unaprjeđivanju zdravlja i razvoju medicinske znanosti čime je zadužio i Općinu Marčana i njezine građane.

Dan općine Marčana - Foto Loris Zupanc
Dan općine Marčana – Foto Loris Zupanc

Svečana povelja za 2020. godinu uručena je DVD-u Marčana kao javno priznanje za postignute rezultate u vatrogastvu, ali i nizu aktivnosti i uspjeha u raznim segmentima svakodnevnog života – od gospodarstva, zaštite okoliša, kulture do humanitarnog rada čime doprinose promociji i ugledu Općine Marčana i boljitku njihovih građana.

Potom je uručena Svečana povelja a za 2021. godinu KUD-u Mate Balota kao javno priznanje za uspješan 25-godišnji rad i rezultate u njegovanju i očuvanju folklorne baštine i kulturnog identiteta te promociji kraja u zemlji i inozemstvu.

Nagrada Općine Marčana za 2022. godinu dodjeljuje se posthumno Antunu Perušku kao javno priznanje za njegov izuzetan doprinos koji je kao politički i sportski dužnosnik dao razvoju sporta u svom kraju i u Istri čime je zadužio i Općinu Marčana i njezine građane.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su župan Boris Miletić, IDS-ovi saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet i Marin Lerotić, istarski (grado)načelnici, predstavnici prijateljske Vukovarsko-srijemske županije i bratske Općine Andrijaševci – Rokovci i mnogi drugi.

Nakon prigodnih riječi uzvanika i uvodnog govora predsjednika Vijeća Dikovića, uslijedio je prigodan govor načelnika Pliška koji je podsjetio na brojne realizirane projekte. Naglasio je da je njihova općina u zadnjih nekoliko godina učinila znatan korak naprijed u razvoju i komunalnoj izgradnji, od infrastrukture pa do kulturnih i društvenih aktivnosti. Turizam se razvija u privatnoj inicijativi izgradnjama kuća za odmor gdje Općina osigurava komunalnu opremljenost izgradnjom cesta i javne rasvjete te prostorno-planske mogućnosti.

-Spomenut ću neka najvažnija društvena događanja i aktivnosti koje su naše obaveze i nasljeđe za očuvanjem tradicije ali i željom da rastućem stanovništvu pružimo prostor poželjan za život a to su: smotra vina i ulja koja će ove godine doživjeti svoje treće izdanje, kreaciju dva autohtona suvenira tipična za našu općinu – tradicionalna brodica guc i suvenir istarskog tovara. Oba suvenira izradila su djeca. Prvi suvenir izradila su djeca dječjeg vrtića Vrtuljak iz Marčane a 2. djeca OŠ Divšići. Osnovano je Društvo naša djeca koje sada priprema i u fazi je realizacije zacrtanih projekata. Nositelji smo projekta Zapošljavanja ranjivih skupina na području Puljštine u sklopu ITU mehanizma vrijednog više od 2 milijuna kuna. Pokrenuli smo Program pomoći poduzetnicima vrijedan 100.000 kuna te Program sufinanciranja kamata za mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje s iznosom od 60.000 kuna. Primjereno i sukladno uvjetima obilježili smo 100-tu godišnjicu Proštinske bune te postavili bistu našem velikanu Hrvatske, Istre i Raklja, sudioniku Pariške mirovne konferencije u Parizu 1946.-’47. gdje se riješilo pitanje sjedinjenja Istre s maticom Hrvatskom, akademiku Miji Mirkoviću-Mati Baloti, nanizao je Pliško.

Pozitivni demografski pomaci iziskuju reakciju općinske uprave u aktivnostima zadržavanja mladih, dodao je načelnik, napomenuvši da su zbog toga povećali sredstva financiranja predškolskog odgoja s 3,2 na 4 milijuna kuna i za troškove produženog boravka od prijepandemijskih 500 na 655 tisuće kuna. Ukupno za socijalnu skrb izdvajaju 1,3 milijuna kuna.

-Uvećali smo sredstva stipendiranja za studente sa 175 tisuća na 325.000 kuna, 24 studenta financiramo po kriterijima uspješnosti, dok praktički svi ostali studenti mogu ostvariti potporu od 300 kuna mjesečno.

Brojimo 4.675 stanovnika što nam daje obvezu sustavnog promišljanja napretka kvalitete života svih stanovnika i razvoj infrastrukture. Najvidljiviji pomaci desili su se u izgradnji komunalne i društvene infrastrukture. Ukoliko zbrojimo sredstva iz svih vanjskih izvora koja su uložena na području općine u proteklih par godina dolazimo do iznosa od 80 milijuna kuna, koja uz sredstva općine zaokružuju skoro 100 milijuna kuna s PDV-om ulaganja u infrastrukturu gdje je općina Marčana bila ili pokretač ili investitor i uvijek aktivni partner, kazao je Pliško.

Što se budućih ulaganja tiče, naveo je plan obnove raskršća na državnoj cesti D66 u Prodolu, rekonstrukciju ceste i izgradnju nogostupa kroz Marčanu po uzoru na Loboriku, rekonstrukciju i proširenje ceste počevši od županijske ceste prema Peruškima, te izgradnju nogostupa od Krnice do nogometnog igrališta u Krnici.

U planu je izgradnja škole sa školskom sportskom dvoranom u Marčani sa strane Istarske županije kao osnivača škola, dok bi sportsku dvoranu u Krnici gradila Općina Marčana uz partnerstvo IŽ.

Razvoj i implementacija širokopojasnog interneta trebala bi započeti ubrzo i biti gotova do kraja rujna 2023.

-Naš najveći problem je bespravna gradnja i parcelacija poljoprivrednog i šumskog zemljišta koja se još uvijek događaju. Bespravno izgrađenim kućicama i mobile homeovima uz more, a sada i izvan obalnog pojasa, nailazimo na nakaradne, vrijeđajuće vizure s kojima ne možemo graditi turizam niti stavljati teret izgradnje infrastrukture za iste na leđa domaćeg stanovništva. Aktivnosti s državne razine su nedovoljne i uglavnom jalove. Potrebno je rigoroznije kažnjavati i propisivati mjere sprječavanja nastajanja tih pojava, zaključio je načelnik Pliško uz zahvale svim svojim suradnicima u općini i ustanovama.

Foto OŠ V. Nazora Vrsar

VRSAR: Učenicima na dar AKTIVKA koja djecu upoznaje s istarskom gastronomiju

Foto Istarska županija

Iz proračuna Istarske županije 5,4 milijuna kuna za ulaganja u lučku infrastrukturu