in

DAN OPĆINE VIŽINADA: Otvoren NOVI VRTIĆ – Zahvalnice za zasluge dobili Maja Šimonović Cvitko, konoba Selo Mekiši i Dječji vrtić Radost Poreč

Foto Tanja Kocijančić

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Dobitnici priznanja Moreno Mekiš, Maja Šimonović Cvitko i Divna Radola

Dan Općine Vižinada i blagdan sv. Jeronima obilježeni su danas na vrlo poseban i za žitelje ovog mjesta važan način – usprkos pandemiji i svim poteškoćama koje je korona donijela ove godine ova je mala i ambiciozna općina svečano otvorila novi vrtić s jaslicama, vrijedan nešto više od 11 milijuna kuna, te uručila zahvalnice zaslužnima. Čast da prerežu vrpcu i time simbolično puste u rad novi vrtić imali su, uz načelnika općine Marka Ferenca i ravnateljicu porečkog Dječjeg vrtića Radost Divnu Radola pod čijom kapom djeluje ovaj vrtić, još i izaslanica Predsjednika Republike zadužena za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, te ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić.

Ključ novog vrtića dobila su djeca

Naime, vrtić vrijedan 11,2 milijuna kuna financiran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%) iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (tip operacije 7.4.1) te sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima.

Nakon kratkog kulturno-umjetničkog programa kojeg su izveli mališani uslijedio je blagoslov župnika Leonarda Krakana.

Blagoslov župnika Leonarda Krakana

Prije svečanog otvaranja ove nove zgrade u koju je 50-ak djece ušlo još početkom rujna održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u Zajednici Talijana koju je pred brojnim uglednim gostima među kojima su bili istarski (grado)načelnici i saborska zastupnica Sanja Radolović predvodila predsjednica vijeća Neda Šainčić Pilato. Ondje su proglašeni ovogodišnji dobitnici priznanja povodom Dana općine. Pa su tako zbog iznimnih zasluga zahvalnice dobili Maja Šimonović Cvitko, vlasnik agroturizma Selo Mekiš Moreno Mekiš i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Poreč Divna Radola.

Na kraju ovog članka pročitajte razloge zašto su baš oni ove godine odabrani kao dobitnici priznanja.

Prije uručenja zahvalnica predsjednica Šainčić Pilato i načelnik Ferenac prigodnim su se govorila osvrnuli aktivnosti u proteklom razdoblju.

-Vižinada sve bržim koracima grabi k boljoj budućnosti i zato s pravom možemo biti ponosni i zadovoljni na učinjeno, kao i na činjenicu da je Općina svojim osnivanjem opravdala svoju postojanost kao jedinice lokalne samouprave. Usprkos pandemiji ostvareno je nekoliko značajnih projekata, kao što su, osim novo vrtića, još i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Bajkini – Nardući-Vrbani-Klis, projekt uređenja mjesnog trga u Vižinadi, kanalizacijski sustav Ritošin Brig s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, izrada strateškog plana razvoja turizma, te obnova vatrogasnog spremišta i društvenih prostorija u Ferencima, nanizala je Šainčić Pilato.

Dodala je da je projekti zahvaljujući tome što je općinski tim znao iskoristiti sve mogućnosti koje su se pružale putem raznih europskih fondova, te županijskih i državnih natječaja.

-Mladima treba pokazati put i stvoriti uvjete da ostanu u svojoj Općini  i da žive od svog rada. Samo tako možemo gledati u svjetliju i ljepšu budućnost, naglasila je predsjednica Općinskog vijeća. 

-Evidentno je da se kao mala sredina sve više razvijamo, vidi se to po komunalnoj opremljenosti naših naselja, vidi se to po gospodarskoj jačini naših poduzetnika i obrtnika, vidi se to po prepoznatljivosti naših poljoprivrednika, po gostoljubivosti i susretljivosti naših iznajmljivača i ugostitelja, ali osobito vidi se to po osmijehu naših najmlađih stanovnika koji u ovoj sredini imaju bezbrižno djetinjstvo, u kojoj imaju priliku stjecati nova znanja i vještine te kvalitetno provoditi vrijeme kroz brojne aktivnosti u organizaciji naših udruga, škole i vrtića. Kada se osvrnemo na sve ono što u Vižinadi imamo možemo biti sretni i ponosni, jer često puno veće sredine nemaju ovakav standard, istaknuo je načelnik Ferenac.

Godinu iza nas, dodao je, pamtit će po tome što su krajem prošle godine dobili prestižnu titulu Općine prijatelja djece, koju dodjeljuje Savez društva Naša djeca Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF-a za poticanje uvjeta u ostvarivanju prava djece. To je veliko priznanje za njihohvu malu zajednicu i potvrda da je sve ono što provode u području odgoja i obrazovanja dobro.

-I upravo je naš novi dječji vrtić kruna cijelog tog projekta – pred godinu dana položili smo kamen temeljac i simboličnu vremensku kapsulu a danas ga svečano otvaramo. Od europskih projekata možemo istaknuti projekt WiFi4EU vrijednosti 15 tisuća eura putem kojeg smo na javnim prostorima u Vižinadi postavili besplatan javni bežični Internet. Uskoro započinjemo s obnovom vatrogasnog spremišta za što je dio sredstava osiguran iz Programa ruralnog razvoja putem LAG-a Sjeverna Istra.

Međutim, ono što nam slijedi i što godinama iščekujemo je rekonstrukcija raskrižja županijskih cesta u središtu Vižinade,  za ovaj smo projekt dobili potporu Ministarstva unutarnjih poslova u vrijednosti od 300 tisuća kuna, te očekujemo i tražimo od Županijske uprave za ceste Istarske županije da početkom sljedeće godine otvori gradilište. Ovaj nam je projekt od velike važnosti jer će uvelike doprinijeti sigurnosti u prometu, kako za vozače tako i za pješake, rekao je načelnik Ferenac, istaknuvši da je pred njima još jako puno posla.

Donosimo obrazloženja za dobitnike općinskih zahvalnica.

MAJA ŠIMONOVIĆ CVITKO

Maja Šimonović Cvitko profesorica je hrvatskog i talijanskog jezika u osnovnoj školi Jože Šurana Višnjan, Područna škola Vižinada te predsjednica koordinacijskog odbora za akciju „Općina Vižinada prijatelj djece“.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa koja je u Hrvatskoj pokrenuta 1999. godine pod vodstvom Saveza društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovom Akcijom lokalne zajednice potiču se u stvaranju uvjeta za ostvarivanje prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovu počasnu titulu, na području Istarske županije, nose gradovi Pula, Labin, Buzet i Rovinj, općina Kanfanar, a od 2019. i naša Vižinada je Općina-prijatelj djece. Važno je reći da je ova titula zapravo rezultat višegodišnjeg promišljanja i djelovanja usmjerenog na podizanje razine kvalitete života djece i mladih u Općini.

MAJA ŠIMONOVIĆ CVITKO je radom i zalaganjem u koordinacijskom odboru dala velik i nesebičan doprinos u postupku dobivanja prestižne titule „Općina prijatelj djece“, a redovito se volonterski angažira i u drugim aktivnostima usmjerenih djeci čime doprinosi promociji Općine Vižinada i njenom ukupnom razvoju.

AGROTURIZAM SELO MEKIŠI

Agroturizam Selo Mekiši već dugi niz godina bavi se proizvodnjom istarskog pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a posljednjih 5 godina i ugostiteljstvom gdje u okviru vlastitog agroturizma plasira svoje proizvode.

Na raznim natjecanjima redovito dobiva nagrade za svoje proizvode, pa je tako 2019. godine na Međunarodnom sajmu pršuta u Tinjanu (ISAP) osvojio šampionsku medalju u kategoriji „Istarski pršut“. Zanimljivo je da je najboljim pršutom proglašen pršut proizveden od svinja s vlastitog imanja, a OPG Moreno Mekiš je prošle sezone prvi put ušao u sustav certificirane proizvodnje istarskog pršuta zaštićenog europskom oznakom izvornosti, te je prvih 90 takvih pršuta proizveo od 45 svinja uzgojenih na svom imanju.

Osim ovih 90 istarskih pršuta “s markicom”, OPG Moreno Mekiš godišnje proizvede još dvjestotinjak necertificiranih pršuta koji stoga ne nose oznaku “istarski” već su brendirani kao “pršuti Selo Mekiši”, prema nazivu pršutane i agroturizma u istoimenom selu pokraj Vižinade. Osim pršuta, u Mekišima se proizvode i drugi tradicionalni proizvodi od svinjskog mesa poput kobasica, ombola, vratine i drugog, pa se na taj način iskorištava cijela svinja, a svi proizvodi pršutane Selo Mekiši plasiraju se isključivo kroz vlastiti agroturizam.

Svojim radom Agroturizam Selo Mekiši doprinosi Gospodarskom i turističkom razvoju Općine Vižinada zbog čega mu se dodjeljuje i ova zahvalnica.

DJEČJI VRTIĆ „RADOST“ POREČ

Dječji vrtić Radost Poreč obavlja djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja djece od navršene jedne godine do polaska u osnovnu školu. U Područnom vrtiću Vižinada provodi se 6 i 10 satni redovni program obogaćen sadržajima engleskog jezika za koji ima suglasnost Ministarstva za provođenje ovog programa. Od ove godine organizirane su dvije odgojne i jedna jaslička skupina u novoj zgradi te je u vrtiću upisano ukupno 50 polaznika.

Dječji vrtić Radost Poreč kroz Područni vrtić Vižinada svojim aktivnostima i radom uvelike doprinosi predškolskom obrazovanju naših malih stanovnika i omogućava svakom djetetu da samo sebe percipira kao kompetentnog i uspješnog budućeg učenika te razvija različite strategije učenja koje se najviše oslanjaju na igru i druge djetetu zanimljive aktivnosti te se djeca razvijaju u poticajnome socijalnom i fizičkom okruženju vrtića uz neizravnu potporu odgajatelja.

Zahvalnicom se ukazuje zahvala ravnateljici vrtića te cjelokupnom kolektivu na iznimnom angažmanu, trudu i radu s djecom u područnom vrtiću Vižinada čime se pridonosi ukupnom razvoju Općine Vižinada.

IZGUBIO NADZOR: Teško ozlijeđen vozač teretnog vozila

Istarska županija i gradovi uputili apel ITALIJI: U Istri je sigurno, mjere za Hrvatsku uvedite selektivno na razini županija!