in

DENIS MATOŠEVIĆ, porečki vatrogasni zapovjednik: “U 2021. veliki iskorak – Stiže nam čak 5 novih vozila i puno opreme”

Denis Matošević - Foto Tanja Kocijančić

Porečke vatrogasce ove godine čeka puno novosti, među kojima je dolazak nove i vrlo vrijedne opreme s kojim će postati jedna od najopremljenijih postrojbi u Hrvatskoj za djelovanje u kriznoj situaciji poplave. No, krenimo redom. Razgovarali smo s Denisom Matoševićem, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Poreč koja pokriva cijelu Poreštinu o prošloj godini, izazovima pandemije i onome što ih očekuje u 2021.

U 2020. godini intervenirali su 627 puta, od čega 116 puta u gašenju požara, 442 su bile tehničke intervencije, a 69 ostale aktivnosti.

JVP Poreč/Foto Istra Terra Magica

-Intervencije zbog gašenja požara zadnjih godina čine nam manje od trideset posto posla, a ostalo su razne tehničke intervencije. Ova će nam godina biti ostvarenje planova i veliki iskorak u nabavi opreme i vozila.

U tijeku je izrada 4 veća vatrogasna vozila za našu vatrogasnu postrojbu koja će nam do kraja rujna biti isporučena. Također, dolazi nam i jedno veće vatrogasno vozilo za gašenje šuma, financirano iz državnog programa.

U tijeku je i provedba STREAM-a, strateškog EU projekta Grada Poreča iz područja prilagodbe klimatskim promjenama, čime će se osigurati veća otpornost na bujične poplave i ekstremne vremenske događaje. Za nas je ovo važan i značajan projekt kojim ćemo dobiti vrijednu opremu u vrijednosti 700.000 kuna koja će nam omogućiti da budemo jedna od prvih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja će biti opremljena za djelovanje u kriznim situacijama poplave, navodi Matošević.

Spašavanje psa na području Sv. Lovreča

Dodaje da su vatrogasci zadovoljni i zahvalni da Grad Poreč i okolne općine kontinuirano ulažu i prepoznaju važnost ulaganja u vatrogastvo i općenito u sigurnost, zaštitu i spašavanje u društvu.

Vatrogasna postrojba Poreč broji 29 profesionalnih vatrogasaca koji uvijek stoje na raspolaganju svojoj zajednici. Postrojba kontinuirano potiče osposobljavanje i uvježbavanje, te provodi operativno preventivne aktivnosti..

-Dobro smo opremljeni i za to se izdvajaju značajna sredstva, a najvažnije je što naša služba raspolaže kvalitetnim ljudima koji izvrsno odrađuju sve zadatke. Prošlu su godinu s vatrogasnog gledišta obilježili dani s promjenjivim vremenom, visokim temperaturama i velikom količinom padalina.

Pandemija koronavirusa obilježila nam je svima 2020. Od dana proglašenja pandemije aktivnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze postale su jedna od većih zadaća na kojima su se angažirali i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci. Kao operativna snaga sustava civilne zaštite stavili smo se na raspolaganje stožeru civilne zaštite i angažirali se na obavljanju niza aktivnosti.

Foto Vatrogasci Poreč

Jedna od većih zadaća bila je kontrola provedbe naloženih mjera samostalnim ophodnjama i provjera rada i poštivanja radnog vremena u trgovinama, te upozoravanje na poštivanje mjere o izbjegavanju socijalnog kontakta, veli zapovjednik JVP-a.

Zajedno s policajcima i članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava cijele Poreštine sudjelovali su u provjeri propusnica na kontrolnim punktovima, te imali zajedničke ophodnje u provjeri provedbe mjera o negrupiranju.

Pomagali su i Crvenom križu u dostavi hrane i lijekova potrebitim građanima. Pružali su pomoć i u organizaciji zdravstva, zatim pri opremanju prostora za dekontaminaciju vozila, te prevozili obroke operativnim snagama civilne zaštite.

U tijeku je izrada 4 veća vatrogasna vozila za našu vatrogasnu postrojbu koja će nam do kraja rujna biti isporučena. Također, dolazi nam i jedno veće vatrogasno vozilo za gašenje šuma, financirano iz državnog programa.

-Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim Gradu Poreču i općinama, koji prepoznaju potrebu i važnost ulaganja u vatrogastvo i vatrogasnu postrojbu, jer cilj nam je zajednički a to je brinuti o sigurnosti zajednice, zaključio je Denis Matošević.

Nesreća u Sv. Lovreču – Foto Vatrogasci Poreč

Apel stožera: KOZLEVAC pozvao građane da se drže svih mjera protiv širenja zaraze koronom

U probni rad puštena stranica za prijavu cijepljenja, pa zatvorena