in

DHMZ izdao posebno upozorenje: Pred vratima veliko nevrijeme, prijete i poplave

Foto Joe za Pixabay - Ilustracija

Zbog nove promjene izgledni visoki vodostaji rijeka

DHMZ, 3. 8. 2023. – Nakon dva uglavnom suha i pretežno ili djelomice sunčana dana, pred nama je nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

U petak, (4. kolovoza 2023.) preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj. U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja (koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere.

U petak (4. kolovoza 2023.) se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće.

Slika 2. Prognoza 24 satne akumulirane količine oborine prognostičkog modela ECMWF za petak 4. 8. (lijevo) i za subotu 5. 8. (desno). – Izvor DHMZ

Obzirom na obilježavanje predstojeće obljetnice Oluje u Kninu, dodajemo da će na kninskom području biti izraženih pljuskova i grmljavine najvjerojatnije u petak kasno navečer, u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) te u subotu ujutro uz lokalno obilne oborine (između 40 i 70 mm).

U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu.

U nedjelju (6. kolovoza 2023.) postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu.

Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Izgledni visoki vodostaji Mure, Drave, Save, Kupe…

Nestabilno i oborinama bogato razdoblje na području Austrije, Slovenije, zapadne, središnje i sjeverne Hrvatske tj. na slivovima Mure, Drave i Save traje već neko vrijeme. Zbog toga su ta područja visoko zasićena vodom što nam pokazuju plave nijanse na karti vlažnosti tla od 2. kolovoza 2023. (slika 3.)

U takvim uvjetima tlo nije u mogućnosti upiti oborinu te sva oborina koja padne na vodom zasićenom slivu brzo i gotovo direktno površinski otječe u vodotok i doprinosi njegovom porastu tečenja.

Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom sljedećeg vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana.

Opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote (5. kolovoza 2023.).

Izvor DHMZ

Foto Istarska županija

Najavljen 11. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

Turisti na Peškeri u Poreču - Foto Tanja Kocijančić - ljeto 2023.

Hrvatski turizam u prvih sedam mjeseci ostvario značajan rast. Istra najbolje stoji