in

DHMZ: Stiže ugriz prave zime

Foto GEORGE DESIPRIS za Pexels - Ilustracija

Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod.

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije.

Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega.

S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu. Detaljna i pouzdanija prognoza za te dane slijedi u redovnim prognozama na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna, najavljuje DHMZ.

U nastavku Istrametova prognoza:

PETAK – Pretežno oblačno vrijeme, poslijepodne uz sve češću kišu. Puhat će slabo do umjereno, na moru povremeno jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 5 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 11 i 15 °C.

Vremenska prognoza za sutraSUBOTA – Oblačno vrijeme s kišom koje će biti u obilnim količinama, naročito na riječkom području. U noći na nedjelju kiša će u Gorskom kotaru postupno prijeći u snijeg. Puhat će umjereno i jako jugo, u noći na nedjelju okrenut će na jaku buru. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 10 do 14 °C.

Vremenska prognoza za prekosutraNEDJELJA – Oblačno vrijeme, još u noći uz mjestimičnu kišu. U Gorskom kotaru padat će snijeg. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 6 do 10 °C.

Foto Studio11 novigrad ispraćaj stare godine party goodbye

More ljudi sjajno se zabavilo na novigradskom ispraćaju stare godine Goodbye 2023. Skupljeno 10.000 eura donacija

poreč rukomet

Hrvatski rukometaši u Poreču oslabljeni dočekuju Crnu Goru