in

Dio Hrvatske u crvenom: Zatvoreni dijelovi autocesta, očekuju se orkanski udari bure

Foto Istramet

Sredozemna ciklona naglašeno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu, a tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveno upozorenje za Kvarner i podvelebitsko područje, te narančasto upozorenje za veći dio Jadrana. U Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure zbog čega je izdano crveno upozorenje – udari će biti jači od 130 km/h.

Sustav MeteoAlarm upozorava da će na području Kvarnera vrijeme biti vrlo opasno te da postoji visoka razina opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na Jadranu će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom i dijelu srednjeg Jadrana umjereno i jako jugo.

Temperatura zraka na kopnu većinom od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21 Celzijev stupanj.

Stanje na cestama

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je jutros autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između Svetog Roka i Maslenica, a obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Također zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar) i Paški most.

Uočena je srna na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo II i čvora Vrbosko. HAK moli korisnike za dodatan oprez! 

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Zbog mjestimice obilnijih padalina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. HAK upozorava na moguće odrone duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju.

Zbog olujnog vjetra u prekidu i katamaranske trajektne linije

U prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Milna-Hvar-Korčula-Pomena-Dubrovnik, Sobra-Dubrovnik i Lastovo-Korčula-Dubrovnik; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i Ilovik- Mali Lošinj.

Trajekt na liniji Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.

Izvor Jutarnji.hr-HAK-DHMZ

Biciklistička utrka ISTRIA300 u subotu zatvara za promet brojne ceste

paolo pulić stolni tenis vrsar

Vrsarski stolnotenisači visokim rezultatom pobijedili Pazin