in

„Budimo prijatelji na mreži“ -Projekt učenika iz Tara, Pule i Vinkovaca

Foto OŠ Tar-Vabriga

Učenici trećih razreda Osnovne škole Tar-Vabriga već drugu godinu sudjeluju u projektu „Budimo prijatelj na mreži“ zajedno s učenicima trećih razreda OŠ Veli Vrh Pula. Ove godine u projekt se uključila i jedna osnovna škola iz okolice Vinkovaca, OŠ Matije Gupca Jarmina.

Na početku nastavne godine učiteljice informatike Ivana Tonković, Adina Čečur i Ivana Haban Maras podijelile su mail adrese učenicima tako da je svaki učenik iz Tara dobio po jednog učenika iz škole Pula i Jarmina za prijatelja na mreži. Prvi zadatak je bio naučiti kako se šalje mail pa su učenici imali priliku ukratko se predstaviti prijatelju i poslati mu mail, nestrpljivo iščekujući odgovor na poruku.  Druga faza projekta bila je slanje čestitki za Božić gdje su učenici u programu 3D bojanja izradili čestitku i slali svojim novim prijateljima.

Za Uskrs su učenici u programskom jeziku Scratch programirali likove ipozadinu s temom Uskrsa pa su tu bili programi poput zeca koji pozdravlja prijatelja, zeca koji daje zadatak da nađu skriveno jaje i slično.  Završna faza projekta bila je ujedno i najzanimljivija jer su se učenici prvi put trebali i vidjeti putem videopoziva.

Videosastanak održan je u učionici putem Teamsa gdje su učenici prvi put imali
priliku vidjeti kako izgledaju njihovi prijatelji i tko je prijatelj s kojim se dopisuju kroz cijelu nastavnu godinu. Učenici su se predstavljali jedan po jedan te govorili s kim su se oni dopisivali.

Učenici iz Slavonije odlučili su ih iznenaditi pa su za kraj otpjevali jedan slavonski bećarac na temu informatike te su tako predstavili svoj kraj i pozvali učenike iz Tara da im dođu u posjet.

-Mi smo ih također pozvali da dođu na more i kupanje. Projekt je i ove godine uspješno proveden te smo se na kraju dogovorili  kako bi bilo lijepo da naše druženje nastavimo i dalje u nekim novim projektima, saznali smo u školi.

Foto Policijska uprava zadarska

Pokušali provaliti u banku u Višnjanu

Foto Turistička zajednica Vižinada

Vižinada je spojila vino i umjetnost uspješnom radionicom Wine & Paint