in

Centar La mula de Parenzo – Najmlađi uče o povijesti uz najpopularniju Porečanku

Foto Grad Poreč

Predškolci porečkih vrtića ovaj i prošli tjedan uživali su u interpretativnim šetnjama kroz povijest, uz najpopularniju sugrađanku iz pjesme La mula de Parenzo. Naime, riječ je o pilot-projektu namijenjenom popularizaciji Centra za posjetitelje La mula de Parenzo smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada. Djeca predškolske dobi svih porečkih dječjih vrtića – Radost, Paperino, Crvenkapica i 101 dalmatinac, njih stotinjak, ovu su zanimljivu šetnju odradili u sklopu kurikuluma implementacije zavičajne nastave.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tako su, se uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča porečki predškolci pobliže upoznali s pjesmom La mula de Parenzo, ali i sa zanimljivim događajima i osobama prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. Praćeni notama pjesme na harmonici, djeca su se u sklopu šetnje zaustavila na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. O povijesti su im pričali likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway.

Djeca su u pratnji odgajateljica i glumaca uživala i interaktivnoj šetnji, te sa zanimanjem razgledala postav Centra u kojem ih je dočekala i poznata djevojka iz Poreča. Imali su prilike doznati tko je bila la mula de Parenzo, zašto je važna za grad i druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća, razgledali fotografije, infografike, stare predmete, i zabavili se uz multimedijalna interaktivna pomagala. Šetnja je predškolcima biti prilika da zarone u prošlost Poreča, a Centru polazišna točka za nove sadržaje u narednom periodu, objavio je Grad Poreč.

Tar vijećnici - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

TAR – Vijećnici usvojili urbanistički plan za Barbiće. Kreće 8 milijuna kuna vrijedna rekonstrukciju boćališta

Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

Nevrijeme u Istri: Situacija pod kontrolom, nevrijeme pogodilo Buzet, Pazin i Poreč