in

NOVIGRAD: Sva djeca upisana u vrtiće i jaslice

Foto: Tanja Kocijančić

Vijećnici Grada Novigrada usvojili su na zadnjoj sjednici odluke kojima omogućavaju otvaranje jasličkih odgojno-obrazovnih skupina u Dječjem vrtiću Tičići i Dječjem vrtiću Suncokret/Girasole, sve s namjerom da sva djeca budu upisana.

Naime, kako je objavio Grad Novigrad, nakon što je DV Tičići raspisao javni oglas za primanje djece u svoju ustanovu u predstojećoj pedagoškoj godini (2020/ 2021.), temeljem pristiglih zahtjeva uvidjelo se da je potreba za smještajem djece jasličke dobi veća od uobičajene, ali i veća od trenutnih mogućnosti smještaja u šest postojećih odgojnih skupina. Ispod crte za prijem u DV Tičići ostalo je 24 djece jasličke dobi, od kojih se njih 12 javilo i na oglas u DV Suncokret/Girasole.

S namjerom da se omogući upis svoj djeci koja zadovoljavaju osnovni uvjet za upis, dob djeteta, u suradnji vrtića, Grada, Istarske županije i nadležnog ministarstva došlo se do rješenja kojim će se omogućiti otvaranje nove jasličke skupine.

Privremeno će ona biti smještena u sadašnjim prostorima Tičića, a Grad će kao nositelj osnivačkih prava nad ustanovom osigurati sredstva za rad i opremu, te dvije dodatne odgajateljice.

Treba napomenuti kako se nije povećao ukupan broj djece u odnosu na prošlu godinu, već je povećan broj jasličke djece, što za sobom povlači povećanje potrebnog prostora za smještaj mališana jasličke dobi.

Ukupan broj upisane djece u odnosu na prošlu godinu smanjen je za šest; prošle godine u DV Tičići u šest grupa bilo je upisano 124 djece, dok će ove godine u sedam grupa biti upisano 118 djece.

Grad Novigrad će tako i ove godine, kao i svih prethodnih, upisati svu djecu u javne vrtiće, što je rijetkost među gradovima i općinama Istarske županije.

Dodajmo ovome kako su u gradskom proračunu za 2020. godinu osigurana sredstva za projektiranje i dogradnju jedne vrtićke grupe i dodatnih prostora za osoblje DV Tičići. Projekt je krajem svibnja 2020. nadopunjen i izmijenjen, kako bi se dobile površine koje će zadovoljiti pedagoški standard za dvije nove grupe jasličke dobi.

Svaka ustanova – Tičići i Suncokret/Girasole, dobit će po jedan prostor na upravljanje.

Trenutno je u tijeku izrada glavnog projekta za proširenje prostora u oba novigradska vrtića, a ovom dogradnjom riješit će se buduća potreba upisa djece za narednih 10-ak godina, objavio je Grad Novigrad.

DOKUMENTARNI FILMOVI: Program “Liburnia uplovljava” ljetuje u Rovinju

Podaci Stožera 22. kolovoza: Istra ima 7 pozitivnih, većina su povezani s mesnicom i vrtićem