in

POREČ: Društvo invalida djeci ovog ljeta organiziralo kvalitetno slobodno vrijeme

Foto Društvo invalida Poreč

Djeca s invaliditetom i/ili s teškoćama u razvoju od osnivanja Društva invalida Poreč imaju posebno mjesto. Društvo je davne 1998. i započelo svoj razvoj jednim od programa naziva „Radionice za djecu s invaliditetom i njihove prijatelje“ .  Dječje razvojne potrebe su specifične, a ako se radi o djeci s invaliditetom/teškoćama u razvoju tada su te potrebe još specifičnije. Djeca, imaju niz potreba , među ostalim, potrebu za zabavom i igrom koja se  van obitelji najbolje zadovoljava kroz kvalitetno organizirano slobodno vrijeme. Različite kreativne aktivnosti djeci s invaliditetom usprkos objektivnim ograničenjima omogućavaju da, sukladno svojim mogućnostima, uz stručno vođenje  zadovolje potrebu za zabavom ali i potrebu za pripadanjem vršnjacima, grupama, zajednici.  Omogućava im i da unaprjeđuju  socijalne i komunikacijske vještine te da razvijaju privrženost u odnosu na veći broj odgovornih odraslih ljudi van obitelji, a u procesu socijalizacije.

Foto Društvo invalida Poreč
Foto Društvo invalida Poreč

Tijekom zimskih mjeseci 2023. na inicijativu dijela roditelja djece koja pohađaju posebni odjel OŠ Poreč započela je intenzivna i kvalitetna suradnja u vidu grupnih sastanaka predstavnika ovih roditelja, stručnjaka Zdravog grada Poreč, Društva invalida Poreč te predstavnika Grada Poreča.  Osnovna ideja suradnje roditelja i stručnjaka koja se protezala kroz ove susrete bila je bolje prepoznati potrebe roditelja i djece s invaliditetom/razvojnim teškoćama te pokušati ponuditi nove mogućnosti u zajednici za kvalitetno vrijeme djece i podršku roditeljima. Isto tako, ponuditi roditeljima i stručnjacima edukacije, obilježavanja prigodnih dana kao što je Svjetski dan sindroma Down 21.3., obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2.4., dana rijetkih bolesti i dr., a radi podizanja svijesti i socijalne osjetljivosti svih nas, sugrađana u zajednici,  za djecu sa različitim razvojnim teškoćama i njihove obitelji.

Intenzivna komunikacija s roditeljima rezultirala je i prvim Ljetnim kampom Poreča za djecu s teškoćama u razvoju iz posebnog odjela OŠ Poreč kroz set radionica na samom kraju kolovoza 2023.g. Nastojanje je to i želja u Društvu invalida Poreč da se zajedno s roditeljima, Gradom Porečom, Zdravim gradom Poreč i drugim partnerskim organizacijama postepeno stvaraju uvjeti djeci s invaliditetom /teškoćama u razvoju za boravak u prostorima Društva i u našoj zajednici u raznim zanimljivim programima te za više grupa i različitih dobnih uzrasta.

Foto Društvo invalida Poreč
Foto Društvo invalida Poreč

U Ljetnom kampu Poreča za djecu s invaliditetom iz posebnog odjela OŠ Poreč koji je održan u prostorima Društva invalida Poreč i Fitnesu dvorane Veli Jože, osim stručnjaka rehabilitatora, koji su program osmislili i vodili bili su nazočni i roditelji zbog specifičnosti i razlika u dječjim teškoćama, dobnim i drugim razlikama. Sve je proteklo odlično, s puno kreativnosti, entuzijazma i dobrog raspoloženja djece, roditelja i stručnih voditelja te u želji da se rad s djecom u specifičnim organiziranim aktivnostima nastavi i tijekom drugog dijela godine.

Izvor Društvo invalida Poreč

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD-DAJLA: Koncert Josipe Lisac u čast 50 godina od izlaska albuma “Dnevnik jedne ljubavi”

Foto Tanja Kocijančić

Porečka policija otkrila kradljivca kozmetičkih proizvoda. Dvaput krao u istoj trgovini