in

Poreč istarski rekorder u porastu broja djece u vrtićima i školama

Prema ukupnom broju upisanih učenika u tekućoj školskoj godini, Poreč je treći grad u Hrvatskoj koji bilježi porast školaraca u svojim školama, jedan od tek dvanaest koji se mogu pohvaliti ovim porastom, podaci su nedavno objavljenje analize specijaliziranog portala gradonacelnik.hr. Kako navode iz portala, iako je školska godina već gotovo na polovici, još uvijek nisu objavljeni službeni podaci o broju upisane djece u škole po gradovima, a generalna brojka koju je u listopadu objavilo Ministarstvo znanosti govori da ove godine, u odnosu na prošlu, u školama Hrvatske ima gotovo 2000 učenika manje. Gradonacelnik.hr proveo je, kao i lanjskih godina, veliko terensko istraživanje kako bi vidjeli kakva je točno situacija po gradovima – gdje je broj prvašića manji, a gdje i za koliko veći nego prošle godine, te poslali upitnik svim gradovima. Od prikupljenih rezultata, trećina ispitanih gradova bilježi rast broja prvašića u odnosu na lani, a Poreč se i tu može pohvaliti pozitivnim rezultatima, piše u priopćenju gradske uprave.

Poreč se nalazi među top 10 gradova s najvećim brojem prvašića, njih devet više, u ovoj školskoj godini, a gledano u dvogodišnjem periodu, bilježi porast od 9 posto, kao jedini istarski grad u ove dvije top 10 liste.  

– Poreč, koji je dvije godine zaredom proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u kategoriji srednjih gradova, iznova se potvrđuje kao mjesto u kojem ljudi žele živjeti, raditi i stvarati. Stoga bilježimo porast upisane djece u vrtiće i škole. Najmlađi smo grad u Istri, koji bilježi porast stanovnika, kao i stalno širenje i razvijanje svih 10 mjesnih odbora.

Te brojke nama su slatke muke na koje odgovaramo ulaganjima – u 2017. godini otvorena je nova osnovna škola u Žbandaju za stotinjak učenika, a 2018. dovršen je generacijski projekt izgradnje nove osnovne škole Finida za 600 učenika. Zahvaljujući tom projektu, sva porečka djeca nastavu polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni. Iste godine počela je prenamjena nekadašnje područne škole u Velom Maju u nove jaslice, koje su otvorene početkom 2019.  Odmah nakon otvorenja jaslica u Velom Maju, počeli smo i s izgradnjom vrtića u Dračevcu, za koji smo dobili i sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1., u iznosu od 80% ukupno prihvatljivih troškova.

Trenutno na prostoru nekadašnje zgrade javne namjene gradimo vrtić i jaslice u naselju Žbandaj, za sveukupno 4 grupe. Model obnove i prenamijene derutnih javnih prostora u porečkim naseljima u dječje vrtiće pokazao se kao pun pogodak, jer smanjujemo pritisak na glavne ustanove u gradu, razvijamo sve mjesne odbore, a reakcije djece i roditelja su pozitivne.

Naravno da stalni porast broja upisane djece u vrtiće i škole u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama, poručuju iz Grada Poreča-Parenzo.

  Portal je također analizirao nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini. U osnovnim školama bilo je tako 513, a u srednjim čak 2.196 učenika manje nego godinu ranije. Pa ipak, brojke nisu svugdje negativne, a kad su osnovne škole u pitanju u plusu je 44 grada, dok više srednjoškolaca nego lani ima 26 gradova. Poreč se i na ovoj listi nalazi u top deset. Naime, prema apsolutnim brojkama, po najvećem rastu školaraca lani, Poreč je na sedmom mjestu, a imao je 34 učenika više.  

ROVINJ: Studio Tumpić/Prenc nagrađen na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20 za projekt Gradskih bazena Pula

poduzetnički inkubator poreč žbandaj

Poreč i ove godine obilježava globalni Tjedan poduzetništva – Predavanja startaju 16. studenog