in

Poreč među top deset gradova po prirodnom prirastu, lani rođeno 15 posto više djece nego 2019.

Detalj s otvaranja škole u Žbandaju

Poreč je prema podacima koje je nedavno objavio specijalizirani portal gradonacelnik.hr među prvih deset gradova u Hrvatskoj po prirodnom prirastu. Portal je podatke objavio na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku temeljenih na godišnjem izvješću o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2020. godini. Statistički podaci otkrivaju da su u Poreču u 2020. godini rođene 164 bebe, naspram 142 bebe rođene u 2019., što je porast od gotovo 15%. Prema podacima iz analize portala gradonačelnik.hr, u Poreču je u prošloj godini rođeno 164 bebe u odnosu na 162 umrlih čime se plasirao na osmo mjesto među top deset hrvatskih gradova i najbolji među istarskim gradovima.

Ljetni kamp Grada Poreča

Kako navode na portalu, Poreč, koji je dvije godine zaredom proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u kategoriji srednjih gradova, iznova se potvrđuje kao mjesto u kojem ljudi žele živjeti, raditi i stvarati. Stoga bilježi porast rođene, ali i upisane djece u vrtiće i škole. Poreč je među istarskim gradovima, koji bilježi porast stanovnika, kao i stalno širenje i razvijanje svih 10 mjesnih odbora.

-Te brojke su na slatke muke na koje odgovaramo ulaganjima – u 2017. godini otvorena je nova osnovna škola u Žbandaju za stotinjak učenika, a 2018. dovršen je generacijski projekt izgradnje nove osnovne škole Finida za 600 učenika. Zahvaljujući tom projektu, sva porečka djeca nastavu polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni. Iste godine počela je prenamjena nekadašnje područne škole u Velom Maju u nove jaslice, koje su otvorene početkom 2019. Odmah nakon otvorenja jaslica u Velom Maju, počeli smo i s izgradnjom vrtića u Dračevcu, za koji smo dobili i sufinanciranje sredstvima iz EU fondova. Ove smo godine otvorili i veliki vrtić i jaslice u Žbandaju za sedamdesetak djece, s namjerom da osiguramo dovoljno mjesta u vrtićima za svu djecu. Model obnove i prenamijene derutnih javnih prostora u porečkim naseljima u dječje vrtiće pokazao se kao pun pogodak jer smanjujemo pritisak na glavne ustanove u gradu, razvijamo sve mjesne odbore, a reakcije djece i roditelja su pozitivne. Naravno da veliko povećanje broja stanovnika u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama”, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Osim ovih mjera  za mlade obitelji, Grad Poreč sufinancira  kupovinu nekretnine za porečke obitelji, dijeli najveće stipendije u zemlji za učenike i studente, svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje i osigurava ostale pogodnosti poput sufinanciranog smještaja u gradski Dom za starije i poludnevni boravak, osigurava nadstandarde u hitnoj medicinskoj pomoći, financira smještaj deficitarnih kadrova poput liječnika, povećao je i naknade za prvorođeno dijete za 50%, dok je socijalni program jedan od najkvalitetnijih u zemlji Sve je to samo mali dio mjera koje život u Poreču čine kvalitetnijim, stoga ne čudi da je broj stanovnika u Poreču od 2011. godine porastao za 18%.

Trenutni  je prioritet dovršetak izgradnje nogometnog kampusa, koji će NK Jadran Poreč omogućiti još bolje uvjete za treniranje. Potom, aktivno se radi na realizaciji projekta proširenja postojećeg gradskog Doma za starije i nemoćne osobe za 30-40 mjesta, a u planu je i projektiranje nove osnovne škole za svih osam razreda. Konačno, pozitivna demografska kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera, već praćenje potreba građana kroz sve životne dobi.

-Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, stabilne gospodarske situacije. Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. Na nama je, kao Gradu,  da osiguramo kvalitetne uvjete života za sve i stalno ulažemo u razvitak grada, zaključuje gradonačelnik Peršurić. .

Izvor Grad Poreč

NIJEMAC NA ODMORU: Za vožnju s 2.16 promila 10 tisuća kuna kazne

spremnici kontejneri za selektirani otpad

Usluga pohvaljuje suradnju s građanima Poreštine tijekom implementacije sustava odvojenog prikupljanja otpada