in

POREČ: Promocija zbirke literarnih i likovnih radova PoZiCa

U Gradskoj knjižnici Poreč je predstavljena XXV. PoZiCa, zbirka literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. Zbirka je već više od dva desetljeća simbol prijateljstva tih triju gradova te jedinstveni primjer dobre suradnje koja otvara nove svjetonazore mladim literatima i autorima likovnih radova.

„Ovogodišnja je PoZiCa na jednom mjestu sabrala 47 najboljih literarnih radova te 53 likovna rada učenika porečkih, zabočkih i crikveničkih škola. Sagledavajući teme radova, od tinejdžerskih ljubavi, umjetnosti, smisla života i prolaznosti, životnih vrijednosti koje polako nestaju, škole na daljinu, usamljenosti i želje za druženjem, priča djedova i baka koje su oblikovale našu djecu, od suvremenih bajki pa sve do ratova koji se vode negdje daleko, a tako blizu, svi zajedno možemo zastati i promisliti jesmo li sposobni svijet sagledati očima i srcem ovih mladih ljudi“, napisala je u predgovoru ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

„Kada govorimo o literarnom stvaralaštvu trebalo bi govoriti o snazi i moći pisanja kao važnoj podršci u jačanju djece i mladih. Potrebno bi bilo uvijek isticati da upravo pisanjem na poseban način možemo jačati svoje samopouzdanje, razvijati toleranciju i širiti svoje vidike kako bismo bolje shvatili sebe i svijet oko nas. Istražujući svijet svojih misli, djeca često istražuju i svjetove junaka iz priča i romana koje čitaju, povezuju ih stvarajući vlastite strukture, smislene i povezane vlastite priče“, stoji u predgovoru ravnateljice porečke knjižnice koja je uz Grad Poreč nakladnik ovogodišnjeg jubilarnog izdanja PoZiCe, čije korice krasi likovni rad pod nazivom „Balun“, učenice Asije Pol.

A svoje su priče i skrivene svjetove okupljenima otkrili pohvaljeni učenici na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz one nagrađene Naje Jugovac, Carla Ghersinicha, Roberte Radman i Ilari Stojnić, uvršteni u zbirku, a to su: Lucija Geržinić, Neva Blažević, Benedetta Terzić, Giordano Simpsich, Antonio Jukić i Emma Berta Bočkor. Zoe Pašagić, Paola Paljić i Gaia Modrić, čiji su radovi također našli svoje mjesto u PoZiCi, bile su spriječene te nisu mogle biti na predstavljanju.

Osim uspješnih literarnih ostvarenja, u zbirku su uvršteni i odabrani likovni radovi, i to oni učenika:  Tereze Čehić, Vite Kanjuh, Iris Brčić, Ivane Sluganović, Izabele Radetić, Petre Radojčić, Tene Mihoković, Lukrecije Skolan, Tene Pavković, Eni Legović i Valentina Ribarića.

Kroz ovo lijepo druženje publiku je vodila učenica Srednje škole Mate Balote Žanamari Komšić, a učenicima i mentorima čestitao je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, broj sudionika bio je ograničen te će svim školama Poreštine primjerci PoZiCe biti poslani poštanskim putem.

Izvor Grad Poreč

boris miletić foto istarska županija župan

Prva koordinacija Miletića s načelnicima – Pokreće se izmjena Prostornog plana Županije

istarske boćarice boćanje prvenstvo hrvatske

Nives Jelovica osvojila tri naslova državne prvakinje