in

POREČ: Stotine mladih sudjeluje u kreiranju Programa za mlade, prioriteti bolja informiranost, pomoć u zapošljavanju…

Radionice s mladima u Istarskoj sabornici

Koje potrebe imaju mladi u Poreču, koje im se mogućnosti pružaju i što vide kao potencijalna rješenja bile su teme aktivnosti, radionice Dijalog donositelja odluka i mladih „Mladi feat. Grad“ održane danas u Istarskoj sabornici. Ova je aktivnost dio projekta „Poreč:(G)rad s mladima“, odnosno procesa izrade Lokalnog programa za mlade Grada Poreča za razdoblje od 2022. do 2026. godine. Projekt Poreč:(G)rad s mladima, provodi Grad Poreč, u okviru djelokruga rada Upravnog odjela za društvene djelatnosti i uz financijsku podršku Europske unije, kroz program Erasmus +.

Radionice za mlade u Istarskoj sabornici

U radionici koja je trajala od jutra do poslijepodnevnih sati sudjelovalo je pedesetak sudionika, mladih i donositelja odluka – predstavnika gradske uprave, gradskih ustanova i institucija, škola, udruga, te predstavnice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Volonterskog centra iz Pule koji surađuju u ovim aktivnostima Grada, nakon što je već ranije 500 mladih sudjelovalo u on line anketama, održano je deset fokus grupa, 15 intervjua, te je današnja aktivnost bila i prilika za raspravu uživo i izravni kontakt. 

Podjela diploma o sudjelovanju

Okupljene je na početku pozdravio gradonačelnik Loris Peršurić koji im se pridružio i odgovarao na pitanja u kasnijoj raspravi. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što se s mladima slažu program, prioriteti i aktivnosti za slijedeće razdoblje, kao i mogućnosti da se građani, u ovom slučaju mladi u isti mogu aktivno uključiti. Rad je bio koncipiran u manje grupe gdje su mladi mogli razmijeniti ideje i iznijeti svoje viđenje sustava obrazovanja, znanosti i cjeloživotnog učenja, zapošljavanja i poduzetništva, aktivnog sudjelovanja mladih, rada s mladima i održivog razvoja zajednice, socijalne uključenosti, zdravlja i sporta, kulture i slobodnog vremena mladih, te mladih u europskom i globalnom kruženju. Cilj je bio upoznati se s utvrđenim potrebama mladih kao i mogućnostima i potencijalnim rješenjima, koje će doprinijeti izradi završnog strateškog dokumenta.

Zanimljivost je bila da se kroz sve grupe i teme privlačilo pitanje, odnosno potreba bolje informiranosti mladih o aktivnostima koje se odvijaju u svim segmentima u gradu – od zabave, događanja, do mogućnosti daljnjeg usavršavanja, školovanja, traženja sezonskih zaposlenja, te korištenja sportske infrastrukture za rekreativne svrhe. Mladi su istaknuli kako su sadašnji kanali informiranja  –  web, facebook stranice uglavnom zastarjeli, te bi se obavijesti trebale širiti putem novih komunikacijskih kanala i društvenih mreža koje koriste mladi, odnosno educirati mlade o načinima na koje mogu i gdje pronaći  potrebne informacije.

Jedno od pitanja je bilo je rad Savjeta mladih, njegova uloga i što bi trebao biti, te mogućnosti kako konkretno povezati ovo tijelo sa mladima. Mladi su se izjasnili i o zapošljavanju i poduzetništvu, te većina njih želi naći sezonski posao, te se u budućnosti vide kao poduzetnici. Jedna od potreba za bolju kvalitetu života mladih pokazala se i prometna povezanost, odnosno prijevoz, te su iskazali potrebe biciklističkih staza po gradu, a dobili su i nove informacije o skorom prometovanju gradskog električnog mini busa.

LPM je o strateški dokument namijenjenom mladima, koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade,

Kako je najavio gradonačelnik, nakon ove održat će se još radionica, a ovaj će strateški dokument proći i javno savjetovanje, te odluku gradskog vijeća i konačnu prezentaciju, A Grad Poreč će se nastaviti s aktivnostima uključivanja građana u kreiranje bitnih dokumenata i segmenata za život građana, priopćeno je iz Grada Poreča.

 

 

NOVIGRAD: Eko akcija u organizaciji SRK-a Erik Radin

ivan todorić memorijal utrka humanitarna

Obilježavanje Dana policije u Istri počinje humanitarnom utrkom Memorijal Ivana Todorića