in

POREČ: Zapuštene objekte po naseljima pretvaraju u moderne vrtiće

U porečkom naselju Žbandaj u tijeku je izgradnja novog vrtića i jaslica za ukupno 64 djece.  Radi se o izgradnji već trećeg vrtića u tri godine na području Poreča, s obzirom da se radi o sredini u kojoj broj djece koja polazi vrtić i školu raste iz godine u godinu.

Žbandaj

I u ovom slučaju, Grad Poreč odlučio je za potrebe novog vrtića iskoristiti postojeći objekt – nekadašnji pogon u središtu naselja, koji je godinama bio zapušten. Novim će se projektom preuređenja i proširenja objekt prenamijeniti u moderan vrtić s brojnim sadržajima. Slična je situacija i s nekadašnjom školom u naselju Dračevac koja je EU sredstvima u potpunosti obnovljena i prenamijenjena u dječji vrtić i jaslice ili nekadašnja područna škola u Velom Maju koja je prvo energetski obnovljena, a potom prenamijenjena u jaslice.

Veli Maj

– Ovo je samo nastavak naše prakse da postojeće objekte, od kojih su neku u dobrom, a neki u derutnom stanju, ponovno vratimo u javnu funkciju. Osim što tako čuvamo i valoriziramo zdanja koja bi u suprotnom bila zaboravljena ili zapuštena, istovremeno u sve mjesne odbore donosimo jednu novu, dodanu vrijednost, napominje porečki gradonačelnik Loris Peršurić i podsjeća da su kroz protekle 4 godine riješena problematika i nekih zgrada u privatnom vlasništvu, koje su uklonjene, poput bivšeg zapuštenog skladišta Vindije pokraj Picala, nikad dovršenog hotela, poznatijeg kao Servo Mihalj blizu Malog Maja, ili starog, napuštenog i devastiranog hotela u Červar Portu.

– Svakako ćemo se truditi imati spremne projekte kako bismo takva zdanja obnovili i koristili, a po mogućnosti i prijavljivali na projekte za sufinanciranje, zaključuje gradonačelnik.

APEL Stožera i Županije: Smanjite druženja, izbjegavajte konobe i skijališta jer je situacija zahtjevna i ozbiljna

Djed Mraz stigao u goste porečkim mališanima s darovima