in

Računalna prijevara “teška” više desetaka tisuća eura – Firma platila tepihe prevarantima. Nema ni tepiha ni novca

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise)

Pulska policija je zaprimila prijavu prijevare u kojoj je tvrtka sa sjedištem u Puli prevarena za nekoliko desetaka tisuća eura. Naime, nepoznati počinitelj je 5. veljače, neovlašteno koristeći e-mail njihova dobavljača, poslao elektroničku poštu na e-mail suradnika tvrtke, a u prilogu se nalazio krivotvoreni predračun za tepihe u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura.

Počinitelj je izmijenio podatke za uplatu, odnosno kao račun za uplatu stavio je drugi IBAN broj umjesto IBAN broja tvrtke dobavljača. Nakon uplate polovice iznosa od nekoliko desetaka tisuća eura, u komunikaciji s odgovornom osobom tvrtke dobavljača, oštećeni su saznali da su podaci za uplatu bili krivi i da su prevareni.

Riječ je o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Više savjeta o tome kako se zaštiti od online prijevara, saznajte putem stranice Web heroj.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Noćas dva naleta na divljač kod Višnjana i Kaštelira

Foto Usluga Poreč 

Usluga Poreč raspisala natječaj za zapošljavanje za “stalno”