in

TAR/POREČ: Učenički kamishibai radovi predstavljeni na BOOktigi

Učiteljica likovne kulture u Osnovnoj školi Tar-Vabriga Marina Dželalija Jakominić sudjelovala je, sa svojim bivšim učenicama, na međunarodnom festivalu pročitanih knjiga BOOKTIGA koji je održan prošli tjedan u Poreču. Učenice  Tena Mihoković, Neva Blažević, Rebeka Goleš i Asia Pol predstavile su svoje kamishibai pripovijetke.  Kamišibaj [kamishibai] je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici. Potječe iz Japana, gdje je tradicijski oblik pričanja priča djeci. Sam naziv je tvorenica od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera. To je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika. Pripovjedač koristi  Butaj [butai], a to je  mala drvena kutija u koju se umeću slike pomoću kojih se pripovijeda priča. Svaki butaj ima okvir, vratašca i prostor za slike ili ilustracije kojima se koristimo u pripovijedanju.  
Tena i Neva predstavile su se autorskom pričom “Dugo putovanje”, koja je 2020. pohvaljena  na Lidranu, a same su i nacrtale slike za svoju priču.

Asia i Rebeka predstavile su se također autorskom pričom pod nazivom “Eksperiment” i one su također same nacrtale slike uz priču koje se umeću u malu butaj pozornicu.
Radovi su nastali 2019. u sklopu  Noći čarolije čitanja koja se održava  u tarskoj školi.


-Tena, Rebeka i Asia naše su bivše osmašice, sada srednjoškolke. Neva je pridruženi član, Tenina sestrična, također učenica prvog razreda srednje škole.
Trud učiteljice i učenica je za svaku pohvalu, poručili su iz trske škole.

Provalio u recepciju i ukrao veliku količinu novca

Bez vode 14. rujna okolica Poreča