in

TAR: Terenska nastava – Evo gdje su bili i što su posjetili učenici od prvog do osmog razreda

Učenici petog razreda

Osnovna škola Tar-Vabriga bila je na jedan dan prazna. Svi razredi su s učiteljicama i učiteljima otišli na terensku nastavu. Svaki a i b razred na neko drugo mjesto.

Prvašići su se spustili u Santa Marinu. Tamo su vidjeli mnogo toga što su učili na nastavi prirode i društva. Promatrali su obalu i njen biljni i životinjski svijet, ribarske brodove i brodove koji vade školjke, a koji su karakteristični za ovaj kraj.

Drugaši su posjetili obiteljsko poljoprivredno domaćinstvo koje vodi Lili Vizintin, vrijedna baka jednog drugašića. Ponosna baka ih je jako lijepo ugostila i počastila. Osim oranica s povrćem i voćnjaka vidjeli su i razne domaće životinje : kokoši, svinje, koze, pčelinjak s pčelama, magarca i jednog pauna s prekrasnim repom. Igrali su se u balama sijena. Na imanju je i jedan pravi istarski kažun.

Trećaši su bili na izletu u Puli. Obišli su kulturno-povijesne spomenike Pule i zabavili se u Cinestaru.

Na nastavi prirode i društva četvrtaši uče o Istri, zato su prošetali do Lanterne i tamo razgledali neobičan teren za mini-golf koji prikazuje razne kulturno- povijesne znamenitosti Istre. Atraktivni i nagrađivani projekt Terra Magica Adventure Mini Golf je zanimljivo „ putovanje“ po Istri koje nas upoznaje s njezinim znamenitostima, atrakcijama i mitovima (Veli Jože, Brijuni, Arena, barbanska Trka na prstenac, maslinovo ulje i vino, Poreč kao grad mozaika, stope dinosaura, boškarin i koza…). Četvrtaši su se na plaži poigrali oblutcima i sami složili svoje mozaike, a poigrali su se i s ritmom i zvukovima udarajući ritam pomoću oblutaka.

I petaši su bili u Lanterni i vidjeli ovaj zanimljiv mini-golf teren. Oni su izrađivali kažune i to ne od oblutaka nego od plosnatog kamena nazvanog škrile, od kakvog se i tradicionalno izrađuju kažuni u Istri.

Šestaši su uživali u društvu ptica. Posjetili su Papago park. Taj park je dom dvjestotinjak egzotičnih i autohtonih ptica,a smješten je u šumi koja pruža pticama prostor čim bliži njihovom prirodnom staništu.

Sedmaši su bili u obilasku Novigrada. Pod vodstvom lokalnog župnika posjetili su župnu crkvu Sv. Pelagija i Sv. Maksima, kriptu i zvonik. Ravnateljica muzeja Lapidarium pokazala im je muzej i znamenitosti uže jezgre grada.

Osmaši su terensku nastavu odradili na Antenalu na rijeci Mirni s ciljem upoznavanja, promatranja i istraživanja staništa rijeke Mirne koja je specifična po svom geografskom položaju i bočatoj vodi. Ovo područje je stanište mnogo vrsta ptica, pa je i zaštićeni ornitološki rezervat. Svima će u sjećanju najupečatljivije ostati pečenje hrenovki na vatri.

Bez vode 10. lipnja dio Kaštelira i Višnjana

foto mup granični prijelaz

PRELAZAK GRANICE: Sva pravila za ulazak u Hrvatsku za građane EU i iz trećih zemalja