in

VIŽINADA: Domaće od malih nogu – Djeca pravila domaći sir, vrhnje i “viŽGetu”

“Domaće od malih nogu” je lokalni projekt globalnog značenja. Važnost pravilne prehrane temeljene na sezonskim namirnicama lokalnog uzgoja igra neizmjerno važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Projekt provode Lokalne akcijske grupe Istarske županije – LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, Lokalna akcijska grupa – LAG Južna Istra i LAG Sjeverna Istra. Projektom se koncept zdrave prehrane, temeljene na svježim, sezonskim poljoprivrednim proizvodima lokalnog uzgoja nastoji uvesti i u institucionalni okvir – suradnjom s osnovnim školama i vrtićima Istarske županije, te lokalnim OPG-ima.

Djeca starije mješovite grupe Područnog vrtića Vižinada uz odgajateljice Jasnu i Kseniju provela su ovaj hvalevrijedan projekt kojeg će djeca, a i roditelji sigurno dugo pamtiti. Cijeli izvještaj aktivnosti pogledajte na ovom linku: https://bit.ly/3mYOeFy

Nakon mnogo razgovora u na temu, što je to domaće, djeca su, uz pomoć svojih roditelja, otkrivali tajni svijet vrtova. Zatim su donosili svoje povrće koje su naučili i pripremati, a od ostataka radili kompost. Čitale su se priče, a najzanimljivija je svakako bila „Juha od bundeve“. Okušali su se i u pripremi prave, domaće juhe od bundeve te recepte zapisali u svoju „Kuharicu“.

Prikupljeno je mnogo povrća, pa su ga sušili i pripremili pravu, domaću vegetu – „VižGetu“. Neka su djeca, kod kuće, uz pomoć roditelja, radila domaći sir i vrhnje. Bilo je tu i šetnje prirodom, branje šipka i pripremanje čaja, branje maslačka i pripremanje rižota s maslačkom. Detaljno upoznavanje šipka i maslačka rezultiralo je originalnim crtežima. Nije nedostajalo igre, a posebnost je u tome što su igre izradili sami, uz pomoć odgajateljica. Naučili su i kako sami uzgojiti povrće. Posijali su radič, a sada nestrpljivo čekaju da naraste kako bi pojeli finu salatu, priopćila je Općina Vižinada.

korona covid maske rukavice maska

Nacionalni stožer: Imamo 4.528 novih slučajeva od 12.596 testiranih

Pokrao kuću u Kukcima, novac pokušao podići na bankomatu u Kašteliru